Ruská stíhačka údajně sestřelila ukrajinský bitevník, mluví se i o sestřelení dopravního letadla

Kyjev obvinil Rusko ze sestřelení svého bitevního letounu Suchoj Su-25. Letadla tohoto typu ukrajinské letectvo používá v boji s proruskými separatisty na východě země. Již dříve Kyjev obviňoval Rusko, že ukrajinská letadla čelí ostřelování z ruského území, tentokráte však bitevník údajně sestřelila ruská stíhačka. Mezitím Ukrajinci mluví o dalším sestřeleném letadle na východě země.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bitevník Su - 25

Bitevník Su - 25 | Foto: FAS

„Ve středu se okolo 19. hodiny odehrála další ruská provokace. Ruský vojenský letoun zasáhl raketou letoun Su-25 ukrajinského vojenského letectva, který plnil úkoly na území Ukrajiny,“ prohlásil dnes před novináři mluvčí bezpečnostní rady Andrij Lysenko.

„Naše letadlo bylo sestřeleno, pilot se katapultoval a byl dopraven do bezpečí. Je celý a zdravý, zranění neutrpěl,“ řekl podle agentury Unian a dodal, že Kyjev chystá odpověď Rusku.

Zprávy o sestřelení ukrajinského bitevního letounu označilo ruské ministerstvo obrany jako absurdní obvinění. Řekl to i ruský velvyslanec při OSN Vitalij Čurkin.

Mezitím ale Ukrajinci mluví o dalším sestřeleném letadle na východě země. Na stránkách takzvané Doněcké lidové republiky se objevila informace a videozáznam o sestřelení dalšího letadla, tentokrát nad východoukrajinském městě Torez.

Údajně má jít o dopravní letadlo, které dopravovalo zázemí – léky a další vybavení pro ukrajinské síly. Informaci se ale zatím nepodařilo ověřit z jiných zdrojů.

Ze záběrů je ale jasné, že letadlo bylo sestřeleno. Na záběrech se objevuje obrovský výbuch.

Rusko k nám vysílá další ozbrojené jednotky, tvrdí ukrajinský analytik Timčuk

Číst článek

Povstalci nedávno ohlásili sestřelení dvou letounů Su-25, které napadaly jejich pozice v Doněcké oblasti.

Jeden ze strojů byl podle nich u Horlivky zasažen přenosnou raketou, odpálenou ze země, a pak odletěl směrem k nejbližšímu letišti. Z letadla se valil silný dým.

O údajném sestřelení druhého bitevníku rebelové žádné podrobnosti neposkytli.

U města Horlivka povstalci podle svých slov nedávno sestřelili jeden ze dvou letounů Su-25

Martin Dorazín, ČTK, msk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme