Výstava na Výtoni vzpomíná na zaniklou podobu Podskalí

Čtvrť plnou rybářů, pracovníků a připlaveného dříví zachycují díla vystavená v Podskalské celnici na Výtoni. Fotografie a malby z konce devatenáctého století posbíral spolek Vltavan. S působením na pražských březích už má více než stoleté zkušenosti.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Historické pohledy - Na Výtoni

Historické pohledy - Na Výtoni | Foto: Pražská paroplavební společnost

„Byla tady směs domů přímo na pobřeží. Po Vltavě připlouvalo nejen dříví, ale i mnoho zboží, potravin a stavebního materiálu. Přesto tu žilo většinově chudé obyvatelstvo,“ popsal organizátor výstavy Jiří Mejtřík Podskalí v době zachycené na fotografiích a malbách.

Výstavu, která v Podskalské celnici zůstane do dubna, uspořádal spolek Vltavan. Dlouholetým členem byl i autor vystavovaných olejomaleb Jindřich Stehlík.

„Určitě to překvapí. Jeho obrazy jsou věrohodné, příjemné a skutečně autentické,“ řekl o malířově tvorbě Jiří Mejtřík.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na minulost Podskalí i spolku Vltavanu se zeptala Anna Königsmarková

Podoba čtvrti, jak si ji pamatují fotografie, zanikla na přelomu devatenáctého a dvacátého století. Dnešní oblíbená náplavka tenkrát připomínala francouzské pobřeží s rybáři a dřevaři.

Spolek Vltavan působí už od roku 1871 jako společenství rybářů, plavců a pobřežných – pracovníků, kteří měli na starost připlavované dříví. S téměř sto členy v současnosti pořádá společenská setkání a plavby po Vltavě.

Anna Königsmarková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme