Francouzští záchranáři prohledávají v Mali trosky zříceného alžírského letounu

Francie zítra vyhlásí třídenní státní smutek za oběti leteckého neštěstí na severu Mali. Prezident Francois Hollande potvrdil, že na místě nehody alžírského letounu už pátrají týmy expertů a snaží se zjistit příčinu tragédie. Za úkol mají také dopravit ostatky obětí co nejrychleji do Francie.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Francouzští vojáci hlídkují nedaleko trosek letadla alžírských aerolinií

Francouzští vojáci hlídkují nedaleko trosek letadla alžírských aerolinií | Zdroj: Reuters

Experti potvrdili nález i druhé černé skříňky. První už je na základně francouzských jednotek v Gao v Mali. Jejich analýza potrvá minimálně několik týdnů.

Členové záchranného týmu se snaží na místě nalézt stopy výbušných látek a zjistit příčinu nehody letounu. Odborníci se zatím přiklánějí k tomu, že se letadlo zřítilo v důsledku nepříznivých povětrnostních podmínek.

Tragédii nepřežil nikdo ze 116 lidí na palubě. Čtyřiapadesát pasažérů bylo z Francie, dále z Burkiny Faso, Alžírska, Španělska, Kanady, Německa a Lucemburska.

Šéf francouzské diplomacie Laurent Fabius už vyloučil možnost teroristického útoku. Od pádu letu AH 5017 mají stroje aerolinek Air France zákaz létat přes území Mali.

Prezident Francois Hollande nabídl pozůstalým možnost vypravit do Mali letecký speciál a následnou cestu vrtulníkem na místo neštěstí.


Zvětšit mapu

Jan Šmíd Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme