Mimořádná schůze k církevním restitucím skončila, poslanci neschválili program

Mimořádná schůze sněmovny k církevním restitucím, kterou svolali poslanci opoziční KSČM a hnutí Úsvit, skončila bez výsledku. Zákonodárci totiž neschválili její program. Komunisté a hnutí Úsvit prý mají informace o tom, že příslušné úřady porušují zákon o církevních restitucích tím, že nechtějí po žadatelích o vydání majetku všechny potřebné doklady.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kaplička s křížem

Kaplička s křížem | Foto: Jana Šustová | Zdroj: Český rozhlas

Možnost vystoupit dnes ve sněmovně nakonec měli jen zákonodárci s takzvaným přednostním právem, tedy například ministři nebo šéfové klubů. I tak trvala debata téměř tři hodiny.

„Je škoda, že program neprošel, nicméně téma bylo otevřeno. Řekli jsme si, co jsme potřebovali. Někteří i opakovaně. Diskuse byla velmi široká. Mě mrzí jenom to, že se nemohli vyjádřit ještě další poslanci a poslankyně, že ta diskuse byla pouze v rámci přednostních práv,“ řekl šéf poslanců KSČM Pavel Kováčik.

Premiér a šéf ČSSD Bohuslav Sobotka sice opozici nabídl, že by její námitky mohl řešit vládní výbor, komunistům to však nestačí. Podle Kováčika se teď strana pokusí dostat téma církevních restitucí na řádnou schůzi Poslanecké sněmovny.

Podle šéfa hnutí úsvit Tomia Okamury bylo cílem dnešní schůze vyzvat vládu a ostatní parlamentní strany, aby se společně s komunisty a Úsvitem zasadili o větší průhlednost restitucí.

„Aby zpětně tak obrovský proces v tak velkém finančním objemu nebyl zpochybňován,“ řekl Okamura, podle nějž by měly být informace o vydávání majetku volně přístupné na internetu.

Divadlo pro veřejnost?

Lidovecký ministr zemědělství Marian Jurečka řekl, že očekával, že opozice předloží konkrétní informace o porušení zákona při vydávání majetku církvím, to se prý nestalo.

„Já zatím nemám informace, že by došlo k nějakému neoprávněnému vydání. A apelujeme na Státní pozemkový úřad, aby v případech, kdy je jakákoli pochybnost, o tom nakonec rozhodl soud,“ řek Jurečka.

Podobně se k pochybením při vydávání majetku staví i předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg.

„Jednou jsme se usnesli o restituci, tak se má dotáhnout. Stala-li se tam či onde chyba, tak to jde soudním procesem napravit,“ uvedl Schwarzenberg, podle nějž byla dnešní schůze zbytečná.

To si myslí i poslankyně ODS Miroslava Němcová, podle níž bylo dnešní jednání jen divadlem pro veřejnost.

„Chtít informaci po předsedovi vlády není důvodem pro svolání mimořádné schůze. Myslím, že si toho byli vědomi svolavatelé sami, minimálně někteří z nich jsou velcí sněmovní matadoři a dobře vědí, že to bylo spíše takové divadlo,“ uvedla Němcová.

Církevní restituce | Foto: Český rozhlas

Jana Čermáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme