Izrael kritizuje výzvu Rady bezpečnosti OSN k okamžitému zastavení bojů

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu protestuje proti dnešní výzvě Rady bezpečnosti OSN, ve které zazněla ostrá žádost o okamžité a bezpodmínečné zastavení bojů. Výzva podle izraelského premiéra nerespektuje požadavek demilitarizace Gazy.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu | Zdroj: Reuters

Okamžité příměří naléhavě požaduje i generální tajemník OSN Pan Ki-mun. Podle OSN potřebují civilisté v Gaze pomoc, kterou bez příměří není možné zajistit.

Všechny dosavadní snahy o delší příměří zatím selhaly. Nejdelší mír, kterého se podařilo dosáhnout, byl v sobotu a trval 12 hodin.

Boje v Gaze se však dnes utišily - je první den muslimských svátků Íd-al Fitr na konci měsíce ramadánu. Relativní klid ale přerušil izraelský útok na veřejný park, při kterém zemřelo několik dětí. Raketa Hamásu pak odpoledne zranila a zřejmě i usmrtila několik lidí na izraelském území.

„Letošní svátky jsou tu a izraelská armáda pořád útočí na naše bratry v pásmu Gazy. Moc sváteční radosti si tak neužijeme," uvažuje jeden z obyvatel Jeruzaléma.

Rada bezpečnosti OSN vyzvala k okamžitému příměří v Pásmu Gazy

Číst článek

Izraelská armáda přislíbila přes svátky omezit palbu jen na případy vlastního napadení, k večeru ale útoky obnovila. Stupňuje také psychologickou válku. Letadla shazují na ulice Gazy letáky se jmény zabitých bojovníků Hamásu.

„Vždyť je to nesmysl. Chtějí lidi zastrašit, ale pro nás to nemá žádný význam. Ať si dělají, co chtějí," říká muž v Gaze.

Boje mezi izraelskou armádou a Hamásem pokračují už 21. den. Při konfliktu za tu dobu zemřelo více než tisíc lidí, většinou palestinských civilistů.

Štěpán Macháček, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme