Zámek v Roztokách u Prahy se po 12 letech od povodní opět otevřel veřejnosti

Devět kilometrů severně od Prahy leží zámek Roztoky u Prahy. Povodeň ho v roce 2002 zdevastovala. Poničila omítky, mobiliář a konzervátorské přístroje. Po dvanácti letech je zámek kompletně opravený a konečně se otevřel veřejnosti. Lidé si teď mohou prohlédnout dvě zbrusu nové expozice.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Opravený zámek v Roztokách u Prahy: Obytná místnost správce

Opravený zámek v Roztokách u Prahy: Obytná místnost správce | Foto: Archiv zámku Roztoky u Prahy

První expozice zavede návštěvníky do doby, kdy na zámku sídlili správci lichtenštejnského panství. Projdou se ložnicí, pracovnou, jídelnou nebo kuchyní. Pracovníci Středočeského muzea, které zámek spravuje, zařídili všechno dobovým nábytkem z 18. a 19. století.

Samotná šlechta na zámku nikdy nesídlila, používala ho spíše jako skladiště jídla a sídlo své správy.

„V čele stáli tři úředníci, pak tam byl člověk, který odpovídal za obilné hospodářství, a pak byl písař. Zajímavé je, že písař stál v hierarchii úplně nejníž, protože bral asi dvacetinu ročního platu správce,“ popisuje pracovnice zámku Marcela Uhlíková.

Přehrát

00:00 / 00:00

Opravený zámek v Roztokách u Prahy navštívila reportérka Kateřina Havránková

V druhé expozici pak muzeum shromáždilo nábytek a oděvy z období první republiky, kdy se Roztoky staly útočištěm takzvaných pražských lufťáků. Roztoky totiž leží jen devět kilometrů od Prahy a jezdí tam vlak, takže si tam Pražané stavěli vily a jezdili na letní byt.

V expozici lidé uvidí dobové vybavení těchto vil, ale také hudební nástroje, sportovní náčiní anebo třeba dámské šaty z 20. a 30. let minulého století. A také například obrovský dvoudílný kufr, se kterým lidé do Roztok jezdívali.

„Tento vlakový kufr měl i obsluhu. Když si člověk takový kufr pořídil, musel si pořídit i obsluhu, která s ním manipulovala. Byl plný oděvů, vidíte v něm tady i ramínka na kravaty, šátky, všechny možné módní doplňky. Když se kufr naplnil, měl s ním jeden člověk co dělat,“ říká Marcela Uhlíková.

V podkroví zámku vznikl také půdní prostor, kterým lze zámek obejít mezi trámy celý dokola. Muzeum teď pro místo hledá uplatnění, mohou se tam konat třeba menší výstavy nebo folkové koncerty.

Překvapivě hluboký je vodní příkopu zámku. Při pohledu do něj je s podivem, že i přesto byl před 12 lety zámek celý zaplaven.

Opravený zámek v Roztokách u Prahy: Kancelář | Foto: Archiv zámku Roztoky u Prahy

Opravený zámek v Roztokách u Prahy: Kuchyně | Foto: Archiv zámku Roztoky u Prahy

Kateřina Havránková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme