Pomohl mu uchytit se v Evropě. Teď Romero utnul Van Gaalovi sen o finále MS

Argentinci, kteří si vyrazili na fotbal do Sao Paula, mají za sebou možná nejšťastnějších 27 hodin svých životů. Na jejich konci byl postup jejich týmu do finále mistrovství světa po výhře v penaltovém rozstřelu nad Nizozemskem. A na začátku debakl nemilovaných Brazilců 1:7 s Německem, což bylo i během argentinského semifinále na každém kroku připomínanou událostí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Argentinský brankář Sergio Romero slaví postup do finále MS. K vyřazení Holanďanů přispěl dvěma chycenými penaltami

Argentinský brankář Sergio Romero slaví postup do finále MS. K vyřazení Holanďanů přispěl dvěma chycenými penaltami | Zdroj: Reuters

Písnička o tom, že jejich Maradona je větším fotbalovým pojmem než Brazilec Pelé, Argentincům na cestě od metra ke stadionu tentokrát obzvlášť ladila. Doprovázeli ji škodolibým počítáním od jedné do sedmi a do výšky zvednutých sedm prstů bylo s přehledem nejčastějším gestem.

Večer v Areně Corinthians byl potom dlouhý, chladný a při pohledu na hru obou týmů mnohdy nudný, jenže pro Argentince měl sladký a hřejivý konec.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zatímco Argentinci slaví postup do finále MS po dlouhých 24 letech, Van Gaal lituje, že nemohl znovu prostřídat brankáře

„Na hřišti to po zápase vypadalo jako po válce. Všichni zbití, unavení, máme hodně bojových ztrát, ale dokázali jsme to. Šel jsem po zápase poděkovat i soupeřovu trenérovi. Louis Van Gaal je zásadní postavou mé kariéry. Když jsem přišel do Alkmaaru, kde trénoval, bylo to těžké období, nerozuměl jsem slovu, ale on na mě mluvil španělsky, to pro mě bylo neocenitelné,“ ocenil protřelého stratéga Sergio Romero.

Právě argentinský brankář, který celou sezonu v Monaku pořádně nechytal, se stal klíčovou postavou semifinále.

V rozstřelu chytil penaltu Vlaarovi i Sneijderovi a 120minutové bezbrankové šachy tím rozhodl. Louis Van Gaal tentokrát nezopakoval střídání brankářů těsně před pokutovými kopy, které jeho mužstvu pomohlo ve čtvrtfinále, a tak hrdina tentokrát nestál v nizozemské brance.

„Poslal jsem na hřiště Janmaata místo Indiho, protože ten už měl žlutou kartu a nestíhal. U DeJonga jsem se bál, že by se mohl znovu zranit, a Van Persie byl vyčerpaný, proto místo něj šel Huntelaar,“ vysvětloval muž, jehož novým místem výkonu práce bude lavička Manchesteru United.

Van Gaalovi se vrátilo, že Romera naučil chytat penalty

„Kdybych mohl, zase bych poslal do branky Krula, ale počtvrté střídat nejde. A vidíte. Nakonec se mi teď bohužel vrátilo, jak dobře jsem Romera kdysi v Alkmaaru naučil chytat penalty. Ne, to je nadsázka, ale uchytil se pode mnou v Evropě, to je fakt. A tohle je ten nejhorší scénář, vypadnout po prohře na penalty,“ bědoval po zápase Van Gaal.

Uznávaný trenér si v sobotu s nizozemským týmem protrpí podle něj zbytečné a kruté utkání o 3. místo proti naprosto rozložené domácí reprezentaci, kdežto Argentinci slaví postup do finále po pro ně nekonečných 24 letech. A v neděli v Riu se v něm už potřetí v řadě potkají s Německem.

Jan Kaliba, Marek Augustin Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme