Během Dnů lidové architektury se lidem otevřou i běžně nepřístupné památky

Během Dnů lidové architektury na Liberecku mohou turisté navštívit muzea i soukromé památky. Uvidí například Vacardův vodní mlýn, roubený městský Kamenářský dům v Turnově nebo pilníkářské muzeum v Semilech.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nepřístupný Vacardův vodní mlýn s pilou si mohli lidé prohlédnout během Dnů lidové architektury

Nepřístupný Vacardův vodní mlýn s pilou si mohli lidé prohlédnout během Dnů lidové architektury | Zdroj: ČTK

Vacardův vodní mlýn na Malé Skále, jehož historie sahá až do 18. století, se zvědavcům otevírá jen při zvláštních příležitostech.

Majitelka Šárka Bredlerová s rodinou si z ruiny mlýna vytvořila domov. Téměř nic technického se tu nedochovalo, říká.

„Máme tady několik mlýnských kamenů, různé skoby a díry ve zdi. Zkušení odborníci přesně vědí, k čemu to sloužilo,“ popisuje mlýn majitelka.

Přehrát

00:00 / 00:00

Některé památky navštívila během Dnů lidové architektury i redaktorka Eva Malá

V téměř nezměněné podobě tu zůstaly budovy mlýna a pily, kamenné jádro pro vodní mlýnské kolo nebo výměnek, který obrůstá dvousetletá vinná réva.

„Když u Vacardů přecházel mlýn z otce na syna, tak si otec vymínil právo zůstat na vejminku. Smlouvu jsme dneska četli a moc jsme se u toho nasmáli, protože tam bylo, že stará paní máma si může přinést kávu k peci k mladým do chalupy,“ vypráví Šárka Bredlerová.

Designér a sklář Jakub Berdych na Malé Skále zapustil kořeny a stará se o odkaz umělců v galerii na Boučkově statku. Některá z nich by si prý uměl představit i doma na zdi.

Lidé mimo jiné jezdí kolem Boučkova statku na koloběžkách. Je to jeden z dopravních prostředků, pomocí kterého se dají památky poznat, říká Jiří Boháč z půjčovny.

„Námi doporučovaná nejdelší trasa má 17 kilometrů, sportovně založení lidé mohou jet klidně 50 nebo 60 kilometrů. Někomu stačí pět a je naprosto spokojený,“ říká s úsměvem Boháč.

Eva Malá, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme