Cestovní ruch navzdory miliardám nerostl. Dotace byly neefektivní, zjistil NKÚ

Rozvoj cestovního ruchu v posledních šesti letech buď stagnoval, nebo klesal. A to i přesto, že na něj šly mezi lety 2007 a 2013 státní a evropské dotace ve výši 49 miliard korun. Ukázala to analýza Nejvyššího kontrolního úřadu. Úřad našel nedostatky například v Národním programu podpory cestovního ruchu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejvyšší kontrolní úřad, NKÚ (ilustrační foto)

Nejvyšší kontrolní úřad, NKÚ (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Neefektivnost dotací na podporu cestovního ruchu ukazují podle mluvčího NKÚ Jaroslava Broži materiály ministerstva pro místní rozvoj:

„Ministerstvo píše, že podíl cestovního ruchu na makroekonomických ukazatelích klesá. Stejně jako klesá počet zaměstnanců v tomto odvětví a přínos cestovního ruchu pro veřejné rozpočty.“

Nedostatky zmiňuje například v Národním programu podpory cestovního ruchu.

„Národní program podpory cestovního ruchu měl zpřístupnit aktivity spojené s cestováním znevýhodněným skupinám: rodinám s dětmi, mládeži, studentům, seniorům či hendikepovaným,“ vysvětluje Broža.

Podle úřadu ministerstvo ale nekontrolovalo, jestli jsou tyto projekty skutečně zaměřené na znevýhodněné skupiny a zda opravdu naplňují svůj cíl.

Některé další projekty byly nepřipravené, a stát je proto musel předčasně zastavit.

Ministerstvo kritiku odmítá

Ministerstvo pro místní rozvoj se závěry kontrolorů nesouhlasí a oponuje názoru NKÚ, že nemá dost možností, jak kontrolovat využití státních i evropských dotací.

Podle náměstka ministryně Jiřího Houdka z KDU-ČSL resort stále hledá další možnosti, jak zefektivnit využívání peněz v turismu.

Financování přitom podle něj nelze hodnotit po příliš krátké době. Vysvětluje, že na výsledcích kontroly se navíc podepsala ekonomická krize:

„V letech 2007 a 2013 byly roky, které významně poznamenal pokles globální ekonomiky. Investice, které byly dány zejména prostřednictvím regionálních operačních programů, tím nelze z krátkodobého hlediska posuzovat.“

Podle něj má programové financování své vlastní nástroje, které sledují a hodnotí vydávání finančních prostředků. A ty fungují.

Petra Hosenseidlová, msk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme