Nové cisterny pomohou hasičům v boji s požáry v těžce přístupných místech

Hasiči dostanou letos do zbrojnic nové cisterny, které hasí speciálním způsobem. Stříkačky jsou vybavené vodním paprskem, který zvládne řezat do stavebních konstrukcí obrovskou rychlostí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nová cisternová automobilová stříkačka pro jednotku  Sboru dobrovolných hasičů Svinary

Nová cisternová automobilová stříkačka pro jednotku Sboru dobrovolných hasičů Svinary | Foto: Magdalena Vlčková

Hasiči budou stříkačky nasazovat v domech, kde je málo vzduchu, například ve sklepeních nebo v podkroví.

Další pomoc nabídne cisterna v uzavřených a špatně dostupných prostorech, kde hrozí riziko výbuchu nebo zhroucení konstrukce. A vodní paprsek také umožňuje řezání ropných nádrží nebo třeba plynového potrubí.

Stříkačku nezastaví střecha, tlustá zeď ani stavební ocel. I ten nejtvrdší beton zvládne rozřezat do devadesáti sekund. Cisterna navíc pracuje s mnohem menší spotřebou vody než klasické hasicí vozy a dokáže řezat materiál a současně i hasit.

Systém se jmenuje Cold Cut System Cobra. V současné době je zabudovaný do asi 650 vozidel od malých dodávek až k velkým záchranářským vozům, a to ve více než 30 zemích po celém světě.

Zároveň je součástí pomaturitního výcviku pro budoucí hasiče, kteří se s ním učí pracovat dva roky. Nejoblíbenější je asi ve Švédsku, kde vznikl. Švédové tvrdí, že je to neocenitelný pomocník v boji proti ohni a žádné jiné zařízení na světě se mu nemůže rovnat.

Cisterny budou ve třech okresech

Na Vysočině budou stát cisterny ve třech okresech. „Zatím takovou techniku na Vysočině nemáme, takže pro nás to určitě bude přínosem,“ říká mluvčí hasičů v kraji Petra Musilová a dodává:

„Počítá se s tím, že bychom měli dostat celkem tři kusy této techniky. Umístěny by měly být na území odboru Havlíčkův Brod, Jihlava a Třebíč. Ale to je původní záměr a může se samozřejmě ještě změnit.“

Menší techniku rozšíří také spektometr, který zkoumá chemické sloučeniny a také nové termokamery. Staré cisterny a přístroje pak hasiči předají dobrovolným sborům na Vysočině.

Olga Štrejbarová, Kristina Lamperová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme