V Jaroměřicích nad Rokytnou začíná Mezinárodní festival Petra Dvorského

Jaroměřice nad Rokytnou se ode dneška mění ve středisko vážné i populární hudby. Začíná tam Mezinárodní hudební festival Petra Dvorského. Návštěvníci se mohou těšit na světové i české hvězdy.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Aneta Langerová na zkoušce před koncertem s Jihočeskou komorní filharmonií v Českých Budějovicích

Aneta Langerová na zkoušce před koncertem s Jihočeskou komorní filharmonií v Českých Budějovicích | Foto: Jana Matznerová

Vše odstartuje dnes velkolepým zahajovacím galakoncertem. Hosty na něm budou právě zahraniční pěvecké hvězdy, které návštěvníkům připomenou operní árie a předehry slavných italských mistrů.

Posluchači se tak mohou těšit na díla od Verdiho, Puciniho nebo Catalaniho. Co se samotných hvězd týká, uvidí a uslyší mongolského barytonistu Amartuvshina nebo mladou americkou sopranistku Adinu Aaronovou. Oba jsou velmi významní a oceňovaní umělci.

Parkování bude letos složitější

Na festival každoročně přijíždějí tisíce lidí, letos by ale mohli mít trochu problém s parkováním. Náměstí Míru je totiž rozkopané. Radnice proto připravila parkování v ostatních ulicích města. V některých z přilehlých ulic změnila systém parkování z podélného na kolmé, takže se tam vejde víc aut.

Navíc jako v ostatních letech mohou lidé počítat s dobrovolníky z řad hasičů a policistů, kteří je budou navádět na místa, kde ještě budou moci své vozy nechat. Samozřejmě i tady platí, kdo dřív přijde, ten dřív mele. Nejlépe, tedy u centra, zaparkují ti, kdo přijedou brzy.

Festival dneškem teprve začíná, v dalších dnech čeká diváky řada dalších zajímavých vystoupení. Pozvání přijala například legenda českého basu, která nedávno oslavila své životní jubileum a na koncertech už ji příliš neuslyšíme.

Vystoupí Langerová i Bílá

„Je to Richard Novák, který přijede s naprosto exkluzivním písňovým recitálem. Zazní na něm pět cyklů, počínaje Carlem Loewe, Gustavem Mahlerem, Johanessem Brahmsem,“ prozrazuje manažer festivalu Jaroslav Kocurek.

Koncert bude 6. srpna v 19.30 přímo na zámku v Jaroměřicích. Dalším, poměrně neobvyklým hostem bude Aneta Langerová, která vystoupí 8. srpna v zámku ve Valči u Hrotovic. Koncert bude akustický, zpěvačku doplní smyčcové trio a klavír.

O den později pak bude v podobném duchu vypadat i recitál Lucie Bílé. V jaroměřických zámeckých zahradách ji doplní pouze klavír Petra Maláska. Festival končí 16. srpna.

Andrea Kratochvílová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme