Ibrahimović je v Malmö idol, jeho rodná čtvrť ale chátrá

Hlavně díky Davidu Lafatovi se fotbalisté Sparty blíží vytouženému postupu do Ligy mistrů. V kvalifikaci se trefil už osmkrát a další góly zkusí přidat od 19 hodin v odvetě třetího předkola v Malmö. Tedy v rodišti ještě mnohem slavnějšího kanonýrka Zlatana Ibrahimoviće.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hřiště, které nechal slavný odchovanec Malmö vybudovat

Hřiště, které nechal slavný odchovanec Malmö vybudovat | Foto: Jan Suchan | Zdroj: Český rozhlas

Ve čtvrti Rosengard stojí malé oplocené hřiště, které tam nechal Ibrahimović vybudovat pro své následovníky. Je liduprázdné, u odpadkového koše se jen povalují plechovky od piva, které značí, že snad tu nedávno někdo byl.

„To není dobrá oblast. Rosengard byla opravdu velmi krásná čtvrť, v 60., 70., 80. a snad i 90. letech. Ale dnes už to neplatí. Jsou tady problémy s kriminalitou, drogami, je to takové trochu ghetto. Hlavně v noci tu není moc bezpečno," varuje taxikář Mirceu, který do Švédska přišel před lety z Rumunska.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ve čtvrti Rosengard byl Jan Suchan

Také velká většina obyvatel Rosengardu jsou přistěhovalci - podobně jako rodiče Zlatana Ibrahimoviće. Útočník PSG se do Malmö pravidelně vrací a kromě toho, že zbudoval hřiště nazvané Zlatanův plácek, tak třeba i daroval dresy svému mládežnickému klubu FBK Balkan.

„Jojo, jasně, Zlatan je pro hodně lidí hrdina, hlavně pro přistěhovalce, je to pro ně vzor, že můžou něčeho dosáhnout. Máme Zlatana rádi."

Z takového malmského Karlína či Libně se přesuneme ještě blíže centru a tady zase trojice mladíků jezdí na skateboardech. Přímo v centru pro změnu uvidíte duhové vlajky upomínající probíhající festival gayů a leseb nebo minete řadu žebráků či šikovnou harmonikářku.

Poslouchejte celý zápas na našem webu, nebo čtěte náš online

Číst článek

Ale na stopy Zlatana Ibrahimoviće znovu narazíte až na stadionu Malmö FF, na kterém večer domácí nastoupí proti Spartě.

„Máme tu spoustu jeho fotek. Koukněte, tady na té se raduje, když rozhodl zlatým gólem pohárové derby s Helsingborgem," upozorňuje mě mluvčí Malmö FF Peter Ahlender v mixzóně. Po Zlatanovi se jmenuje i jeden z VIP salonků.

Místní Swedbank Arena, na které se bude hrát večerní zápas, ale ještě v době Zlatanových začátků nestála. Byla otevřena v roce 2009. To ale neznamená, že by si na ní nejslavnější švédský fotbalista nezahrál.

Tisíce Švédů na tréninku

„Když sem před pár lety přijel s národním týmem, tak i na trénink dorazilo 7000 fanoušků. Jen kvůli němu, to je neuvěřitelné. A když tady hrál přípravný zápas s AC Milán, tak byly fronty na lístky dlouhé stovky metrů,“ vzpomíná Ahlender.

Dnes se zhruba 17 tisíc fanoušků přijde podívat i na Davida Lafatu, také výjimečného střelce, ale na rozdíl od Zlatana Ibrahimoviće velmi skromného introverta. Také on ale umí být vtipný. „Já doufám, že já tady neskončím, když on tu začal,“ směje se sparťanský střelec.

Jestli David Lafata skutečně Spartu dovede po úvodním vítězství 4:2 k postupu, uslyšíte i na Radiožurnálu v přímém přenosu druhé půle.

Martin Charvát, Jan Suchan Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme