Bezpečnostní situace v Libyi se zhoršuje, řada zemí evakuovala své občany i diplomaty

Kvůli rostoucímu napětí v Libyi evakuuje řada zemí zaměstnance diplomatických misí i své občany. Uzavřené je také české velvyslanectví v Tripolisu. V zemi se teď odehrávají nejhorší boje od svržení režimu Muammara Kaddáfího v roce 2011.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evakuovaní lidé vystupují v přístavu Toulon na jihu Francie

Evakuovaní lidé vystupují v přístavu Toulon na jihu Francie | Zdroj: ČTK

Vládě se nedaří dostat situaci v Libyi pod kontrolu. Při bojích navzájem znepřátelených milicí a armády zemřelo za poslední dva týdny asi 200 lidí. Podle médií ale není možné v takovém chaosu zjistit přesný počet obětí

Incident se dnes odehrál i na libyjsko-tuniské hranici. Tuniské pohraniční stráže na jednom z přechodů rozháněly slzným plynem a výstřely do vzduchu skupinu Egypťanů prchajících z Libye.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zhoršující se situaci v Libyi sleduje Tea Parkanová

Podle agentury Reuters si Egypťané po dlouhém čekání na hranici pokusili vstup do země vynutit.

Kvůli sílícímu napětí už v Tripolisu pozastavily činnost například ambasády Spojených států, Španělska nebo Británie.

Čeští diplomaté Libyi opustili včera. Některé země také evakuovaly své občany nebo se na to připravují.

Například Filipíny musí ze země dostat asi 13 tisíc lidí, nejvíce je jich v Tripolisu, Benghází a Misurátě. V Libyi se našlo bezhlavé tělo filipínského dělníka. Došlo také k únosu a hromadnému znásilnění filipínské zdravotní sestry.

Podle diplomata, který má na odjezd Filipínců dohlédnout, ale hodně lidí nechce Libyi opustit. Obávají se, že po návratu domů nenajdou práci.

Podobnou hromadnou evakuaci nařídily Filipíny i v roce 2011. Po svržení Kaddáfího režimu se pak řada občanů do země kvůli zaměstnání vrátila.

V Libyi proti sobě bojují znesvářené ozbrojené skupiny. Situace v hlavním městě je kritická. Země už požádala o mezinárodní pomoc.

Tea Veseláková, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme