V zákonu o podpoře sportu se počítá s rentou pro úspěšné olympioniky

Úspěšní olympionici by podle nově připravovaného zákona o podpoře sportu měli dostávat rentu. Dvacet tisíc korun měsíčně by mělo k důchodu přibýt každému sportovci, který v minulosti získal olympijskou medaili.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Marcel Chládek

Marcel Chládek | Foto: Filip Jandourek

Cílem návrhu ministerstva školství, je podle olympijské šampionky Kateřiny Neumannové odměnit zasloužilé sportovce za propagaci České republiky v zahraničí.

„Všichni cítíme společenský dluh k vynikajícím sportovcům, kteří pro Českou republiku hodně udělali. Věnovali sportu maximum, věnovali mu velkou část svého aktivního sportovního života a neměli na rozdíl od současné generace možnost zajistit se do budoucna, neměli možnost získat finanční prémie."

Přehrát

00:00 / 00:00

Kateřina Neumannová mluvila o rentě pro sportovce

Změna zákona z roku 2001 má definovat sport jako veřejně prospěšnou činnost. Za klíčový bod novely považuje ministr školství Marcel Chládek z ČSSD transparentní financování sportu.

„Trvám na tom, aby finance do sportu, které tam půjdou, byly rozdělovány transparentním způsobem, abychom věděli, kdo o nich rozhoduje, a kdo má možnost o nich rozhodovat. Ať už to budou investice nebo neinvestice, trvám na tom, aby to viselo transparentně na webu ministerstva školství, aby každý viděl, kdo a na co dostává každý konkrétní částku.

Ministerstvo školství předá návrh zákona vládě na podzim.

Jakub Marek, Filip Titlbach Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme