Mládež je všechno, ví hráč amerického fotbalu Jan Dundáček

Americký fotbal v česku sílí. A rozhodně i proto, že má porovnání s rakouskou soutěží, ve které nastupují Prague Black Panthers. Aby mohly zahraničním týmům konkurovat i jiné české týmy, je nutné začít od mládeže.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rozvoji amerického fotbalu může v ČR pomoc kvalitní práce s mládeží (ilustrační foto)

Rozvoji amerického fotbalu může v ČR pomoc kvalitní práce s mládeží (ilustrační foto) | Foto: Alexander Schimmeck

„Celá česká liga je na vzestupu, ale musíme budovat mladé generace, které budou hrát americký fotbal. V Rakousku a Německu mají seniorské týmy podbudované mládeží a mohou z nich vybírat. Tady to chybí a doufám, že se to zlepší,“ říká nejužitečnější hráč českého Super Bowlu Jan Dundáček.

„Ve Vídni jsou týmy do 12, 15, 17 a 19 let. My máme jeden do 19 a jeden poloviční do 15 let. Ale pracujeme na tom. Věnuje se tomu spousta kluků a je to za zvyšující se tendenci. Mládež je všechno,“ má jasno fotbalista Prague Black Panthers.

Přehrát

00:00 / 00:00

Budoucnost amerického fotbalu v ČR mapoval reportér ČRo František Kuna

Právě Rakousko může posloužit jako příklad pro české nadšence věnující se americkému fotbalu. A konfrontace s rakouskými celky mohli čeští fanoušci tohoto ryze americké sportu sledovat během sezony. V ní došli Prague Black Panthers těsně pod vrchol, ale na celkové vítězství v mezinárodní soutěži to nestačilo.

I tak ale převládla spokojenost. „Jsem strašně šťastný, ale bohužel jsme to nezvládli, nechali jsme se zaskočit tím okamžikem. Ale hráli jsme proti nejlepšímu týmu, který tam je, takže je to dobrý výsledek,“ porovnává jeden z nejlepších českých hráčů amerického fotbalu českou a rakouskou ligu.

Zatím je rozdíl poměrně velký. Během následujících měsíců tak české týmy ty rakouské porážet zřejmě nebudou.

„Když nám vyjde den, jsme na jejich úrovni. Ale musíme se dobře vyspat a nemůžeme tolik kazit. Jsou lépe organizovaní a mají lepší podbudování juniory,“ vrací se čerstvý český obhájce titulu s Prague Black Panthers k věčnému tématu vlastně všech sportů, tedy práci s mládeží.

V konkurenci mnoha jiných okrajových sportů, ale třeba i počítačových her nebo světa internetu, není jednoduché nalákat mládež ke sportu. Ale ti, co se v Česku starají o americký fotbal, zdá se, vědí, jak na to.

František Kuna, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme