Prioritou je dostat těla obětí pádu letadla do vlasti, tvrdí Nizozemci. Pak je čas hledat viníka

Šest dní po pádu malajsijského letadla na Ukrajině stále panuje v Nizozemsku smutek a rozčarování z pomalé záchranné akce. Prvotní šok z tragédie už odeznívá, ale lidé stále nosí květiny na letiště Schiphol, odkud letadlo startovalo.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nizozemci neustále nosí další květiny

Nizozemci neustále nosí další květiny | Zdroj: Reuters

Země naléhá na co nejrychlejší dopravu ostatků obětí do vlasti. Vlak s 200 těly dorazil do Charkova, odkud je má vojenský letoun Herkules C-130 převézt k expertizám a identifikaci do Nizozemska.

Nikdo nepochybuje o tom, že letadlo bylo skutečně sestřelené. Nejdůležitější je ale podle obyvatelky města Goes na jihozápadě Nizozemska Ans Jacobsové nejdřív dopravit ostatky domů a pohřbít je. Až poté bude čas na zkoumání satelitních snímků a hledání viníka.

Přehrát

00:00 / 00:00

O tom, jaká nálada panuje v Nizozemsku, informuje redaktor Pavel Novák

„Tady v Nizozemsku je pro nás nejsmutnější, že se stále neví, kdy a jak se vrátí těla obětí z malajsijského letadla zpět do vlasti. Už čekáme na to, kdy je sem přivezou a kdy začne jejich identifikace,“ říká Jacobsová.

„Všichni blízcí obětí – otcové, maminky, synové, dcery a bratři by své příbuzné už rádi pochovali. Někteří chtějí alespoň vidět, jestli své blízké vůbec poznají. To ale nebude ve všech případech možné,“ dodává.

Další postup Nizozemců není jasný, protože se zatím neví, kdo letadlo sestřelil. Tamní vláda ale zuří, protože se objevily záběry nizozemských pasů, které tam někdo posbíral. V televizi byli také vidět lidé, kteří si z místa něco odnášeli.

Vlak s ostatky pasažérů zříceného malajsijského letadla dorazil do Charkova

Číst článek

Nizozemský ministr zahraničí Frans Timmermans včera na Radě bezpečnosti OSN důrazně upozornil, že na místě neštěstí docházelo k okrádání mrtvol.

„Až do svých posledních dnů nepochopím, jak to, že záchranáři tak dlouho nemohli dělat svou těžkou práci na místě neštěstí. Proč mají být lidské ostatky používané v politické hře? Tohle je opravdu politická hra s lidskými ostatky a to je nechutné,“ řekl ministr Timmermans.

Pavel Novák, Iva Menšíková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme