Plzeň má jako první město v kraji dvě romské asistentky prevence kriminality

V Plzni nově působí dvě romské asistentky prevence kriminality. Každý den vyráží Renata Tišerová a Monika Kotlárová se strážníky do problémové lokality v Plachého a Korandově ulici, kde žijí desítky většinou romských rodin. Obě ženy tato místa dobře znají a z minulého působení mají také zkušenosti se sociální a terénní prací.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Romské asistentky prevence kriminality. Vlevo Monika Kotlárová, vpravo Renata Tišerová, uprostřed za Městskou policii v Plzni Andrea Vlčková

Romské asistentky prevence kriminality. Vlevo Monika Kotlárová, vpravo Renata Tišerová, uprostřed za Městskou policii v Plzni Andrea Vlčková | Foto: Monika Červená | Zdroj: Český rozhlas

Plzeň je vůbec prvním městem v Plzeňském kraji, kde budou romské asistentky do konce roku působit.

„Je to dobrá věc, aspoň se to tu trochu zklidní,“ říká jedna z obyvatelek domu v Plachého ulici Lydie Červeňáková.

Mezi největší problémy, které týmy dvou asistentek a dvou policistek řeší, patří rušení nočního klidu nebo drogově závislí lidé, kteří se pohybují po nezamknutém domě.

Přehrát

00:00 / 00:00

S asistentkami prevence kriminality vyrazila do terénu i reportérka Monika Zettlová

Obě dvě asistentky umí romsky. „Já si myslím, že je to obrovská výhoda. Tím, jak jsme stejného původu jako oni, známe jejich mentalitu a podobně. Takže na to můžeme jít jinak,“ domnívá se Renata Tišerová.

Podle vedoucíh odboru bezpečnosti a prevence kriminality plzeňského magistrátu Aleše Průšy je s oběma asistentkami město spokojeno. Mezi obyvateli si získaly respekt.

„Hlavním cílem je, aby dohlížely na dodržování základních pravidel v lokalitě Plachého a Korandově ulice. Rádi bychom je využili při řešení záškoláctví,“ vysvětluje Průša.

Dotaci na asistenty získala Plzeň od ministerstva vnitra. Pokud se projekt osvědčí, bude město žádat o dotaci i v příštím roce.

Monika Červená Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme