Čeští šachisté chtějí na olympijském turnaji potvrdit postavení v žebříčku

Čeští šachisté a šachistky včera vyhráli úvodní zápasy olympijského turnaje, když porazili Lybii, respektive Botswanu 4:0. V norském Tromsö hrají české týmy tam s cílem potvrdit své postavení v žebříčku.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejlepší český šachista David Navara

Nejlepší český šachista David Navara | Foto: Miroslav Bureš | Zdroj: Český rozhlas

Muži tedy chtějí skončit do šestnáctého místa a ženy do sedmadvacátého - na šachovou olympiádu přitom přijelo přes 170 zemí.

Kromě těch šachově exotických ale může třeba mužský národní tým narazit i na domácí výběr, a to by se na první šachovnici hrající David Navara určitě nezlobil.

Přehrát

00:00 / 00:00

Bylo by velice zajímavé hrát třeba s Magnusem Carlsenem, mistrem světa, přeje si David Navara

„Samozřejmě by bylo velice zajímavé hrát třeba s Magnusem Carlsenem, s mistrem světa.“

Třetí nejmladší šachový velmistr v historii Magnus Carlsen údajně vidí až čtyřicet tahů dopředu a na jeho taktický zápas se přijdou rády podívat i ženy.

„To asi každá šachistka, protože toho člověk jen tak na normálním turnaji nepotká. Ale je tam i spousta jiných, velice dobrých i pěkných šachistů. Na ty se chodí ženy rády koukat,“ trochu odbočila česká ženská jednička Kristýna Havlíková, i když - ne zas tak moc.

Není totiž mnoho hráčů šachu, kteří by z vrcholného utkání něco měli, kromě pohledu na samotné aktéry.

„Ze začátku nebývají u chlapů partie až tak zajímavé. Mají hodně rozpracovanou teorii zahájení. Když se chodíme na partie koukat, tak ani moc nevíme, jak si kdo stojí,“ říká Havlíková.

Ženský šach je atraktivnější

„Když proti sobě hrají dva zhruba stejně silní velmistři, tak rozehrají nějakou teoretickou variantu. Ten, který hraje bílými, doufá, že ji soupeř nebude znát a získá tlak. Ale soupeř ji zná stejně dobře a vyrovná hru. Pak partii často zremizují a divákům takové partie připadají nudné.“

Laické vysvětlení Davida Navary vede k tomu, že spíše muže, je divácky zajímavější sledovat ženské šachy.

„To samozřejmě je, to nebudu popírat. Ať už jde o visáž nebo o šachy jako takové. Ženy hrají bojovněji, nemají tolik krátkých remíz,“ souhlasí David Navara.

„Více u partie přemýšlíme, protože už od začátku neznáme teorii zahájení, takže se dostáváme do pozic, které neznáme. A musíme to vymýšlet. Chlapi znají teorii až do 30. tahu. Zase je to velice korektní a kdyby jste se chtěli naučit šachy, tak se musíte koukat na mužský šach,“ usmívá se Kristýna Havlíková.

Martin Charvát, Vojtěch Bureš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme