Podle Zemana sestřelili letadlo na Ukrajině nejspíš separatisté

Prezident Miloš Zeman se přiklání k teorii, že civilní letadlo nad Ukrajinou sestřelili nejspíš proruští separatisté. S dalšími sankcemi uvalenými na Rusko nesouhlasí. Zeman to řekl po jednání vlády, kterého se účastnil.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident Miloš Zeman (vlevo) Bohuslav Sobotka (vpravo), Úřad vlády

Prezident Miloš Zeman (vlevo) Bohuslav Sobotka (vpravo), Úřad vlády | Foto: Filip Jandourek

„Nechci si hrát na vyšetřovatele. Jsem si vědom toho, že fakta prozatím ukazují daleko spíše na proruské separatisty než na ukrajinskou nebo na ruskou vládu,“ prohlásil Zeman.

Podle něj je nutné, aby na Ukrajině zavládl klid zbraní a nezávislá komise mohla vyšetřit příčiny pádu malajsijského letadla. Letoun ve čtvrtek explodoval nad východní Ukrajinou, údajně po zásahu raketou země-vzduch.

V Doněcké oblasti mezitím pokračuje vyšetřování katastrofy. Přestože ukrajinský prezident Petro Porošenko nařídil pozastavení bojů v okruhu 40 kilometrů od místa, kam dopadly trosky boeingu, může se objasňování příčin tragédie zkomplikovat.

Černé skříňky zříceného malajsijského letadla se oficiálně stále postrádají

Číst článek

„Když jsem tam chodil po troskách a zjišťoval jsem skutečný stav věcí, ozývaly se výbuchy z lesů a střelba. Čili jakákoliv nezávislá vyšetřovací komise by to měla velmi těžké se tam dostat. Navíc po těch dnech a hodinách, které uplynuly od sestřelení letadla, se zmenšuje pravděpodobnost, že by tam našli jakési důkazy, protože dva dny byly trosky jenom pod kontrolou proruských povstalců,“ uvádí zpravodaj Českého rozhlasu Martin Dorazín.

Kyjev chce, aby vyšetřování pádu malajsijského letounu koordinovali západní experti. Prezident Porošenko rovněž navrhl, aby se k němu připojilo i Rusko. Požadavek účasti ruských expertů už o víkendu předkládala Moskva i východoukrajinští vzbouřenci.

David Černý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme