Ochránci přírody vytvořili u Pardubic poušť, daří se v ní pískomilným rostlinám a živočichům

Nedaleko Pardubic - mezi opatovickou elektrárnou a Lázněmi Bohdaneč - vznikla poušť. V délce tří kilometrů pod elektrickým vedením ji uměle vyrábějí ochránci přírody. Říkají jí 'Východočeská Sahara' a její písčitý terén se snaží upravit tak, aby se v něm dařilo pískomilným druhům rostlin a živočichů. A výsledek se po dvou letech dostavil. Dokazuje to například motýl okáč ovsový.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Východočeská poušť. Ochranář David Číp při sběru hmyzu

Východočeská poušť. Ochranář David Číp při sběru hmyzu | Foto: Naďa Kubínková | Zdroj: Český rozhlas

Slunce svítí, teploměr kolem poledne ukazuje 27 stupňů. Voda na Východočeskou Saharu ale není tak úplně nutná.

„To záleží, jak vydržíte. Jak hodně jste trénovaní. Nacházíte se pod elektrovody a díky tomu tu jsou speciální podmínky. Pod elektrovody se léta vyřezávaly náletové dřeviny a právě z tohoto důvodu se tu udržela jakási zajímavá unikátní společenstva,“ říká ochránce přírody David Číp.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na poušti natáčela redaktorka Naďa Kubínková

Vlajkovým druhem je motýl okáč ovsový, který ve východních Čechách podle Čípa jinde nežije:

„Tady v síťce se nám plácá sameček okáče ovsového. Jsme rádi, že se tu podařilo udržet stávající plochy, díky kterým tu tato zvířata přežila, ostatně i tento okáč. Dřív tu člověk šel, a buď některý den neviděl žádného, nebo z toho měl obrovskou radost, že tu ještě vydržel poslední mohykán. Dneska když sem přijdete ve vhodném období, tak jich tady najdete desítky a na obou lokalitách jsou stovky jedinců.“

Dalším z místních živočichů je křižák pruhovaný.

Východočeská poušť. Saranče modrokřídlá | Foto: Naďa Kubínková

„Je to pavouk, který jako jeden z mnoha dalších druhů dokládá, že se s klimatem opravdu něco děje. Tohle zvíře původně žilo někde v Itálii a tím, jak je tepleji a tepleji, dostalo se až k nám a pokračuje dál až do Polska. Rozšířil se v posledních nějakých 15 letech,“ vysvětluje.

Ideálním povrchem pro východočeskou poušť je písek, tráva a vřes. „Byli bychom tak nejspokojenější. Nejlepší by bylo, kdybychom tu jezdili ještě tankem, ale jsme tu pod dráty, tak to nepřichází v úvahu. Nejlepší údržba by ale právě byla tankem a občas zapálit, tak se nejlépe dělá poušť,“ dodává ochránce přírody.

Naďa Kubínková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme