Kutná Hora slavnostně otevře 62. babybox v České republice

V Kutné Hoře dnes slavnostně otevřou babybox, který už téměř měsíc fungoval ve zkušebním provozu. Je to 62. vyhřívaná schránka v České republice, která pomáhá se záchranou narozených dětí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V Neratovicích otevřeli nový babybox

V Neratovicích otevřeli nový babybox | Foto: Jana Huzilová

Kutná Hora se přidá k dalším středočeským městům, kde už své babyboxy mají. Jedná se například o Kladno, Mladou Boleslav, Mělník, Příbram, Kolín nebo Nymburk.

Pro nový babybox se našlo místo na budově záchranné služby, která přiléhá k velkému parkovišti pro nemocnici a polikliniku.

Protože tamní nemocnice nemá porodnici ani dětské oddělení, postarají se o případné odložené miminko lékaři a sestry ze záchranky. Posádky sanitek jsou 24 hodin denně připravené novorozeně dopravit na nejbližší vhodné oddělení.

Babyboxy jsou klimatizované a ventilované schránky podobné inkubátorům. Jsou opatřené několikanásobně jištěnou signalizací. Kutnohorský babybox má ale navíc několik moderních vychytávek. Mnohé schránky je například nutné otevírat manuálně, v Kutné Hoře stačí zmáčknout tlačítko a dvoukřídlé dveře se otevřou samy.

V Čechách už babyboxy zachránily celkem 107 dětí, z toho letos jich bylo sedm. Ve Středočeském kraji naposledy vyhřívaná schránka pomohla loni v prosinci, kdy do ní někdo v Mělníku anonymně odložil novorozenou holčičku, která dostala jméno Eva.

Babyboxy mají také své odpůrce, kteří se většinou shodují, že schránky mohou svádět nezodpovědné maminky. Někteří odborníci dokonce tvrdí, že babyboxy ohrožují vložené děti přehřátím nebo nedostatkem kyslíku. Zakladatel babyboxů v České republice Ludvík Hess to ale odmítá a babyboxy obhajuje.

Veronika Jošková Štefanová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme