Skupina nadšenců opravila řopík v centru Děčína a zpřístupnila ho návštěvníkům

Kousek od Labe v centru Děčína u restaurace Kocanda nadšenci po několika letech vyhrabali a opravil bunkr lehkého opevnění, neboli řopík. Včera ho poprvé otevřeli návštěvníkům.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Řopík opravila skupina nadšenců

Řopík opravila skupina nadšenců | Foto: Gabriela Hauptvogelová

„Bylo to v hrubé betonáži, byly tu kovové prvky. Musela se dodělat podlaha a některé stavební práce, jako byla omítka. Výdřeva taky chyběla, byla vytrhaná, protože se to nebude předávat Němcům v pořádku, tak se to vytrhávalo,“ popisuje Jan Svoboda z Klubu vojenské historie.

V bunkru jsou k vidění dobové helmy, vzor takzvaný hříbek, poválečné kulomety, granátový skluz a pod ním bedny na munici.

Návštěvníci si mohou zkusit i například točit klikou, která zajišťovala výměnu vzduchu. „Při střelbě vznikaly zplodiny, takže se muselo točit ventilátorem a zplodiny to vytlačovalo vně bunkru, aby se tu ti vojáci neudusili,“ vysvětluje Svoboda.

Dostat řopík do téhle podoby nebylo jednoduché. Byla tu totiž skládka a kromě práce to podle Martina Šotky, který má pozemek pronajatý, byl i několikaletý boj s úřady.

„Byl léty zavážený skládkou, takže byl napěchovaný, a v roce 2002 byl pod vodou. Nás čekalo ten bunkr vyvozit, odkopat. Protože je pod terénem okolních silnic, museli jsme vybudovat i opěrné stěny. Řekl bych, že vytáhnout ten bunkr byla jedna z nejnákladnějších stavebních prací,“ říká Šotka.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nově zpřístupněný bunkr navštívila reportérka Gabriela Hauptvogelová

Většina lidí by asi očekávala, že bunkr bude maskovaný šedou nebo zelenou barvou. Tento řopík je však žlutý, černý a červený. Je to i proto, že hned vedle je barevné dětské hřiště.

„Někdo tomu říká, že je to městské maskování, ale to je správně šedivé. Takže kdybychom se bavili, co by tu správně mělo být, tak by to byla betonová šeď. Ale ani tohle maskování není chybné, tyto čtyři barvy se používaly k maskování. Myslím, že je i vtipné to, že jsme maskovaní k dětskému hřišti,“ uvádí Šotka.

O řopík se postarají hlavně chlapi z aktivních záloh a z Klubu vojenské historie, kteří na místě chystají i akce pro děti nebo různá cvičení.

„Bavíme se i o tom, že by tu proběhlo ‚osvobození řopíku‘. A hlavně si ho vzali pod svůj patronát, že budou dělat odborné a zasvěcené prohlídky bunkru,“ dodává Šotka.

Řopík zatím nebude pravidelně otevřený. To, že tam je průvodce, je poznat podle české vlajky na stožáru. Jinak je možné si domluvit prohlídku předem.

Gabriela Hauptvogelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme