Hrad Bezděz slavil 750 narozeniny. Dorazil i Přemysl Otakar II.

Gotický hrad Bezděz na Českolipsku zažil rušnou sobotu. Hrad navštívil spisovatel a historik Vlastimil Vondruška i zakladatel Bezdězu - Přemysl Otakar II. Spolu s nimi přišly stovky návštěvníků oslavit 750 roků od založení hradu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Oslavy 750 roků hradu Bezděz

Oslavy 750 roků hradu Bezděz | Foto: Tomáš Mařas | Zdroj: Český rozhlas

Návštěvníky už po cestě vzhůru vítají červené praporce spuštěné z věže i hradu samotného, slavnostní fanfáry a průvodci v dobových kostýmech. Poprvé měli návštěvníci možnost vidět nedávno objevený dřevořez.

„Až skončí tahle sláva, tak ho opět svezeme z hradu dolů a uložíme ho," vysvětluje kastelán Jan Jurička. Běžně k vidění na hradě nebude.

„Bude tu jen výjimečně. Je to čtrnáctý obraz. Je to Kladení Krista do hrobu, pochází z kapličky u cesty na hrad. Měl by být původně ze čtrnácté a kapliček je patnáct. Jedenáct těchto dřevořezů je v muzeu v České Lípě."

Přehrát

00:00 / 00:00

Tomáš Mařas

V hradní kapli, kde je dřevořez z konce 17. století vystavený, během dne zněly i duchovní písně. Na hradě je i komnata fiktivní literární postavy Oldřicha z Chlumu.

„Pan Vondruška bude mít talk show a bude vysvětlovat rozdíl mezi románem a skutečností. Píše knížky, jak je určitě někteří znají, v duchu detektivky. V nich tady na hradě sídlí královský vyšetřovatel Oldřich z Chlumu. Odtud vyjíždí vyšetřovat mordy a veškeré neřesti z okolí," říká Jan Jurička.

Nejenže spisovatel a historik Vlastimil Vondruška povídal o historických reáliích středověku, ale i o způsobu psaní.

„Knihy se píší buď proto, aby se líbily literárním teoretikům a kritikům, nebo čtenářům."

Část vystoupení o založení hradu Bezděz | Foto: Tomáš Mařas

Program oslav obohatila šermířská a hudební vystoupení a také příchod Přemysla Otakara II., který přišel podepsat zakládací listinu. Ta se podle Jana Juričky nepodepisovala tehdy ještě na prázdném kopci.

„Zakládací listinu podepsal při svém válečném tažení ve vojenském stanu na řece Pejčce 22. října 1264."

Nechybělo ani vystoupení zpěváka Tomáše Savky nebo Markéty Procházkové. Závěrečné oslavy vyvrcholily v deset hodin večer ohňostrojem odpáleným z obce pod hradem.

Tomáš Mařas Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme