Táborská nemocnice začala používat k přepravě zásilek potrubní poštu

V táborské nemocnici testují potrubní poštu. Ta ve světě techniky není žádnou novinkou, nicméně tento vynález francouzského matematika a fyzika Denise Papina funguje spolehlivě i v jednadvacátém století.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Potrubní pošta v pražském Motole

Potrubní pošta v pražském Motole | Foto: Filip Jandourek

Tento staronový technický zázrak zdravotníkům pomáhá s přepravou laboratorního materiálu, léků i dokumentů. Zatím je v provozu první trasa, která spojuje západní křídlo pavilonu chirurgických oborů s centrálními laboratořemi a ústavní lékárnou.

„Biologický materiál vložíme do pouzdra, to nasadíme do potrubní pošty. K přístroji přiložíme identifikační kartu a odešleme. Zásilka dojde z třetího patra do laboratoře v přízemí druhé budovy za minutu a čtyřicet vteřin,“ popsala odeslání zásilky vrchní sestra oddělení chirurgických oborů Jana Burdová.

Podle vedoucího provozu nemocnice Josefa Markvarta je jednou z velkých výhod urychlení procesu stanovení diagnózy.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nemocnice v Táboře začala využívat potrubní poštu. O tom, jak funguje a jaké jsou další plány, zjistil více redaktor ČRo Jan Kopřiva

„Hodně šetří čas obslužnímu personálu, mohou se tak více věnovat věcem kolem pacientů. Druhá věc je, že tento způsob téměř stoprocentně eliminuje lidskou chybu při přepravě. Tady se zadá cílová stanice a do té biologický vzorek nebo léky dojedou,“ dodal.

Zásilka z chirurgického oddělení putuje do centrální laboratoře. „Signál nám oznámí, že přišla patrola, a tak se na ní může okamžitě začít pracovat,“ vysvětlila vrchní sestra centrálních laboratoří Drahomíra Přibylová.

Potrubní poštou tak nyní prochází zhruba padesát zásilek denně. Ve chvíli, kdy se propojí i další části nemocnice, by to mělo být osmdesátkrát více.

„Příští rok bychom chtěli propojit zbytek operačních oborů, porodnici a ARO. Následující rok bychom měli dokončit propojení celé nemocnice,“ řekl ředitel nemocnice Ivo Houška.

Jan Kopřiva Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme