Francie si připomíná pád Bastily i sto let od vypuknutí první světové války

Francie si dnes připomíná hned dvě významná výročí. Vedle státního svátku dobytí Bastily oslaví také sté výročí od vypuknutí první světové války. Na vojenskou přehlídku se do Paříže sjelo na osmdesát zástupců zemí, které se konfliktu zúčastnily.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezentace francouzských leteckých sil

Prezentace francouzských leteckých sil | Foto: Pavel Novák | Zdroj: Český rozhlas

Vzpomínkové akce ke stému výročí první světové války plánoval už předchůdce současného prezidenta Françoise Hollanda Nicolas Sarkozy, který chtěl pozvat do Paříže osmdesát hlav států.

To se nepodařilo, prioritu mělo jiné výročí – sedmdesát let od vylodění spojenců v Normandii za druhé světové války. Dnešní vojenské přehlídky se tak zúčastní vesměs ministři obrany pozvaných zemí.

Příprava vyžadovala i hodně diplomacie – na dnešním defilé totiž spolu budou pochodovat i zástupci zemí, mezi nimiž historicky vládne určité napětí – třeba představitelé Turecka i Arménie, Francie a Alžírska či Ruska a Srbska.

První světová válka je ve Francii stále živá, snad i proto, že prakticky každý Francouz v ní ztratil nějakého svého blízkého.

„Je velmi důležité si první světovou válku stále připomínat. I to, co k ní vedlo. Alespoň tak můžeme vzpomenout na ty, kteří ve válce padli. Kdyby tady nebyli a nebojovali za nás, nebyli bychom tu ani my,“ říká profesor historie z Paříže Yves Caillac.

Akcí k výročí začátku první světové války se ve Francii uskuteční víc.

„Třetího srpna se v Alsasku setkají prezidenti Francie a Německa a připomenou si začátky tohoto konfliktu,“ upozorňuje na jednu z nich člen regionální rady Alsaska Jacques Dron.

Oslavy dnešního státního svátku vyvrcholí tradičními ohňostroji po celé zemi.

Jan Šmíd, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme