V americkém státě Missouri roste napětí mezi demonstranty a policií

V americkém státě Missouri neutichají protesty. Demonstrace vypukly poté, co policie zastřelila neozbrojeného černošského mladíka. Policie dav rozehnala s použitím slzného plynu, což kritiku jen posílilo.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Policejní složky zasahují při protestech ve Fergusonu

Policejní složky zasahují při protestech ve Fergusonu | Zdroj: Reuters

Svědkové ale tvrdí, že čerstvý absolvent střední školy nebyl ozbrojený. Podle některých svědectví se snažil dostat z vozu ven. Na výzvu policie prý pak dal ruce nad hlavu, ale policista ho stejně zastřelil.

Obyvatelé města Ferguson ležícího na okraji St. Louis žádají vyšetření události a vysvětlení incidentu. Protesty mají i rasové podtexty. Ve Fergusonu žije převážně černošské obyvatelstvo a policii naopak tvoří téměř výhradně běloši.

Přehrát

00:00 / 00:00

O neutichajících protestech v Missouri mluvila severoamerická zpravodajka Lenka Kabrhelová

Demonstranti říkají, že jsou odhodlaní zůstat na ulici až do vyjasnění tragické události. K uklidnění nepřispívá ani to, že policie zejména po setmění nasadila těžkooděnce, obrněná vozidla a slzný plyn.

Policisté v St. Louis rozehnali demonstranty slzným plynem, napětí roste

Číst článek

Do města směřuje guvernér státu Missouri Nixon, který vyzývá k trpělivosti a klidu. Stejně se vyjádřil i americký prezident Barack Obama.

Dokonce i rodiče Michaela Browna apelovali především na mladé lidi, aby se zdrželi protestů, avšak zatím se zdá, že bez efektu.

Policejní sbor ve Fergusonu má 53 členů, z nich jen tři jsou černoši. Ve čtvrti, kde žije 21 tisíc lidí, přitom tvoří Afroameričané dvě třetiny obyvatel.

Demonstranti protestují proti zásahu policie vůči 18letému Michaelu Brownovi | Foto: Reuters

Zvětšit mapu

Milan Kopp, Lenka Kabrhelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme