Ukrajina se s Ruskem dohodla na podmínkách distribuce humanitární pomoci

Kyjev se dohodl s Moskvou na podmínkách průjezdu ruského humanitárního konvoje. Ukrajinská celní správa celý náklad zkontroluje. Rusové pak budou ručit za bezpečný průjezd kolony přes území, která kontrolují proruští rebelové. Samotné rozdělení humanitární pomoci potřebným zajistí Červený kříž.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ruský konvoj s údajnou humanitární pomocí nedaleko  hranice s Ukrajinou

Ruský konvoj s údajnou humanitární pomocí nedaleko hranice s Ukrajinou | Zdroj: Reuters

Humanitární náklad, který přepravuje konvoj téměř 300 kamionů, začalo na ruské straně hranice kontrolovat asi 60 ukrajinských celníků a pohraničníků.

Až bude celá kontrola u konce, má podle dohody konvoj vyrazit dál směrem na Luhansk.

Přehrát

00:00 / 00:00

O nejnovějším vývoji na Ukrajině informoval z Kyjeva zvláštní zpravodaj Českého rozhlasu Vojtěch Berger

To znamená, že nejdřív pojede přes území ovládané proruskými rebely, potom narazí na jednotky ukrajinské armády, které včera ovládly důležitou část této tranzitní silnice.

Kdy by se konvoj měl znovu vydat na cestu, není zatím jasné.

Ukrajina potvrdila příjezd ruských vojenských vozidel

Ukrajina dnes potvrdila, že se na její území dostalo několik ruských vojenských vozidel. O tom, že vojenská vozidla překročila hranici s Ukrajinou, včera informovali západní novináři, kteří doprovázeli humanitární konvoj.

Dnes velení ukrajinské protiteroristické operace na východě země potvrdilo, že se na Ukrajinu skutečně dostala skupina obrněných transportérů a nákladních aut Ural s prokazatelně ruskými rozlišovacími znaky.

Jiný mluvčí ukrajinské armády k tomu ale dodal, že podobné přejezdy ruské vojenské techniky na ukrajinskou stranu hranice jsou poměrně časté a že se jedná o klasické provokace.

Ruská armáda údajně vstoupila na Ukrajinu. Konvoj stojí před hranicemi

Číst článek

Vojtěch Berger, mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme