Na Ukrajině se o homosexualitě stále mluví jako o nemoci

Podpora menšinových komunit ve východních zemích, to je jedním z cílů letošního festivalu Prague Pride. Jeho sympatie míří také na Ukrajinu, kde komunita homosexuálů nemá lehký život. Letošní 4. ročník festivalu chce poslat podporu a energii komunitám sexuálních menšin do východních zemí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

homosexuálové (ilustrační foto)

homosexuálové (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

V postsovětských státech není postavení lidí s odlišnou sexuální orientací vůbec jednoduché. Ukrajina se sice po zimní revoluci pravděpodobně vydává cestou větší otevřenosti a demokracie, lidem s menšinovým sexuálním zaměřením se tam ale zdaleka nežije snadno.

Klub Pomáda, jeden z mála podniků, kde se komunita homosexuálů schází, je v podzemí domu v ulici souběžné s hlavním kyjevským korzem - ulicí Chreščatyk. Každý pátek, sobotu a neděli večer sklepy pod domem ožívají. Nikde ale nenajdete svítící nápis Pomáda, nebo alespoň jmenovku na zvonku u dveří v průjezdu, které vedou do podzemí. Dveře dokonce ani nemají kliku zvenku.

Přehrát

00:00 / 00:00

V postsovětských státech není postavení lidí s odlišnou sexuální orientací vůbec jednoduché. Se slečnou Natálií, lesbou z Luhansku, mluvil redaktor ČRo Pavel Novák

Pomáda se skládá z 3 sálů. V prvním je kavárna, popíjí se a povídá, ve druhém jsou červené gauče a křesla, ten je pro bližší kontakty a třetí sál je taneční. Na stěnách jsou zrcadla. Je tam také podium, na kterém v noci vystupují tanečníci v travesti show.


O klubech jako Pomáda se radši moc nemluví
V ulici se o klubu Pomáda ví málo, hodně obyvatel okolních domů si myslí, že už je dávno zavřený.

Vchod do klubu Pomáda | Foto: Pavel Novák

Prodejce cigaret na rohu ulice je přesvědčený, že ony pedofily, jak jim říká, už před několika měsíci rozehnali členové extremistické organizace Pravý sektor. Má částečně pravdu. Tito muži přišli v únoru do klubu s basebalovými pálkami a zničili ho.

Dnes klub zase funguje, ale nikde se s tím nechlubí. Klub Andybar asi o kilometr dál dopadl hůř. Dnes má místo dveří k pantům přivařenou kovovou desku.

Strážce nedalekého parkoviště vzpomínal, jak v polovině února, kdy už měl minulý režim na kahánku, přišli do klubu muži z Pravého sektoru. Zmlátili ochranku a rozbili v klubu, na co přišli. Něco ukradli a utekli.

Majitel nechal vchod osadit pevnějšími dveřmi, když se po nějakém čase aktivisté Pravého sektoru objevili zase a znovu klub zdemolovali, vzdal to a nechal vchod zaletovat kovovým plátem.

Lidé se bojí o své sexuální orientaci mluvit

Slečna Natalia z Luhansku prý kdysi klub Pomáda navštěvovala a líbilo se jí tam. Teď přijela do Kyjeva, protože se kolem jejího města a v něm bojuje. Účetní firma, ve které pracuje, dala všem dovolenou.

Mnoho lidí z kyjevské homosexuální komunity nechce o své orientaci mluvit a účetní Natálie se také bojí. Nemůže svému okolí přiznat, že je lesba. Lidé by si mysleli, že je to nemoc, nebo že se tak jinak chová schválně. Nechápou, že se člověk s jinou sexuální orientací už narodí.

Prahou projde už počtvrté duhový pochod za práva gayů a leseb

Číst článek

Najít si partnera nebo partnerku není v homosexuální komunitě na Ukrajině nijak snadné. Dá se seznámit přes internet, nebo v podnicích, jaké byly v Kyjevě. V některých nočních klubech mívají speciální den pro dívky, tam se chodí seznamovat.

Socha zamilovaných na Majdanu | Foto: Pavel Novák

Ve 4 milionovém Kyjevě byly takové kluby 3. V Luhansku s půl milionem obyvatel žádný. Natalia říká, že v Luhansku se informace o tom, kde se scházet, šíří v úzkém kruhu tamní komunity. Každý večer to většinou bývá jiný podnik.

Přála by si, aby jednou mohly s přítelkyní žít v registrovaném partnerství. Chtěla by vychovávat i dítě. To je zatím ale v nedohlednu.

„Asi bychom ještě o takových otázkách neměli mluvit. Moc to přitahuje pozornost. Hlavně je ale potřeba dát každému člověku možnost svobodné volby,“ řekla slečna Natalia. Její kolegové v práci ani její rodina neví o tom, že miluje jinou ženu.

Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme