V bývalém pražském kině U Hradeb se možná bude opět promítat

O nefunkční sál pražského kina U Hradeb projevili zájem umělci z Nadačního fondu Obruč. Chtějí tam nejenom promítat filmy, ale také pořádat kulturní akce. Biograf byl před rokem 1989 snad nejmoderněji vybaveným kinem v Praze a v 60. letech tam měly premiéru snad všechny filmy takzvané nové české vlny. Zanikl v roce 2002 za poměrně bouřlivého zájmu médií i památkářů. Nový majitel objektu tam totiž chtěl vybudovat garáže.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bývalé kino U hradeb 64 v Mostecké ulici

Bývalé kino U hradeb 64 v Mostecké ulici | Foto: Filip Jandourek

„Jediné nad povrch vystupující dřívější pokladny Filmového podniku - nyní developerem vybourané až na betonovou konstrukci - by se staly Kavárnou U Jaroslava Ježka v týchž dvou odstínech tmavé a světlé modře interiéru jako v původním Ježkově Modrém pokoji,“ píše se v záměru Nadačního fondu Obruč, pod kterým je mimo jiné podepsaný hrnčíř a galerista Michal Jůza.

Přehrát

00:00 / 00:00

O budoucnost bývalého pražského kina U Hradeb se zajímala Michaela Vetešková

„Od 10 hodin by bylo otevřené nonstop kino - také celé provedené v Ježkových modřích,“ popisuje záměr.

Že má o podzemní prostor bývalého kina zájem právě Nadační fond Obruč, potvrdil Českému rozhlasu také ředitel památkového odboru pražského magistrátu Jiří Skalický.

„Prvotním investorem a majitelem v nedávné době byla velká investiční skupina, od ní to měl koupit právě nadační fond, který by zpátky chtěl částečně zrevitalizovat jak to kino, tak tam vybudovat kavárnu plus tam ještě udělat nějaké expoziční prostory,“ říká Skalický.

Biograf promítal v podzemí domu, který byl před davy turistů proudící na Karlův most ukrytý ve vnitrobloku. Dnes je tam zahrádka známého řetězce s rychlým občerstvením a z kašny uprostřed dlážděného nádvoří tryská voda.

Dům je opravený a v oknech jsou reklamní poutače vyzývající ke koupení luxusních bytů. Nic už nenasvědčuje tomu, že tu bývalo oblíbené kino, kam chodila i předsedkyně Klubu za starou Prahu Kateřina Bečková.

Bývalé kino U hradeb 64 v Mostecké ulici | Foto: Filip Jandourek

„Tady se dlouho bojovalo o to, aby tady nebyly garáže, tedy v podzemí v sále, který byl známý jako premiérové kino a dodneška si někteří pamětníci vzpomínají, že tu byli na premiéře – tuším - Markéty Lazarové. I citově to nesli velice špatně, že by v tomto prostoru byly garáže. Jenomže ten prostor byl v roce 2002 vyplavený povodní, my jsme se tam potom byli podívat a byly to holé zdi, nebylo tam vůbec nic,“ uvádí Bečková.

Zástupkyně Klubu za starou Prahu stejně jako magistrátní památkář Jiří Skalický vítají nápad, že by do bývalého kina U Hradeb chodili lidé za kulturou.

Legendární zaniklá pražská kina | Foto: Český rozhlas

Michaela Vetešková, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme