Kolumbijští povstalci útočili na těžební společnost, mírové rozhovory jsou v ohrožení

Kolumbijská těžební společnost pozastavila po útoku povstalců těžbu na severu země. Podle firmy Ecopetrol byli v ohrožení její zaměstnanci i obyvatelé v okolí. Nikdo ale neutrpěl zranění. Ozbrojené skupiny v poslední době stupňují útoky na výrobní kapacity v Kolumbii a ohrožují tak mírové rozhovory.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident Kolumbie  Juan Manuel Santos

Prezident Kolumbie Juan Manuel Santos | Zdroj: Reuters

Skupina ozbrojených mužů vyhrožovala pracovníkům a pak výbušninami zničila část těžební infrastruktury státní firmy Ecopetrol na ropném poli Tibú. Úřady neoznámily, kdo má útok v regionu Norte de Santander na svědomí. V oblasti ale operují dvě největší povstalecké skupiny - FARC a ELN.

V posledních týdnech poničili ozbrojenci těžební pole, ropovody, silnice i elektrárny v celé zemi. Při jednom útoku na jihu země například donutili řidiče cisterny vypustit do přírody velké množství ropy.

Prezident Juan Manuel Santos při své čtvrteční inauguraci pro druhé volební období varoval, že pokud neustanou útoky, přeruší mírová vyjednávání. Právě s příslibem dotáhnout rozhovory do úspěšného konce vyhrál v červnu volby.

Konflikt trvá v Kolumbii už půl století. O život při něm přišlo na 200 tisíc lidí, miliony dalších musely kvůli násilnostem opustit své domovy. Řadu míst v zemi také povstalci zaminovali.

David Koubek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme