Z Čecha je v Chelsea náhradník. Nejhorší je nemít stejné podmínky, vzpomíná Kouba

Fotbalový brankář Petr Čech se musí vypořádat s novou rolí. Jeden z nejlepších gólmanů světa najednou není jedničkou v Chelsea a fanoušci i experti diskutují o tom, jak se s obtížnou situací vypořádá. Jde přitom o výjimečnou situaci, ve světě skoro ojedinělou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Petr Čech na Stamford Bridge

Petr Čech na Stamford Bridge | Foto: Jan Kaliba | Zdroj: Český rozhlas

Snad jen Iker Casillas zažil něco podobného jako teď Petr Čech, napadá při srovnání bývalého reprezentačního gólmana Petra Koubu.

Také brankář španělské reprezentace byl léta považovaný za jednoho z nejlepších na světě, jenže zranil se a v Realu přišel o post jedničky. A i když už byl zdravý, přednost dostával Diego López. Shodou okolností u toho byl také trenér José Mouruinho, současný kouč londýnské Chelsea, který tehdy k nelibosti fanoušků madridského klubu výměnu provedl.

Přehrát

00:00 / 00:00

Z jednoho nejslavnějších gólmanů světa se stal pro tuto chvíli náhradník

Casillas období na lavičce přetrpěl a později, už za vedení Carla Ancelottiho, se s Lópezem střídal. Jeho konkurent chytal ligu a slavný Iker poháry.

„Velká mužstva jako Chelsea mají ty nejvyšší ambice a chtějí uspět ve všech soutěžích, ve kterých nastoupí,“ říká Petr Kouba, i když je pochopitelné, že gólman, jenž je zvyklý léta pravidelně chytat, nemůže být s takovým vytížením spokojený.

„Kluci jsou velice dobře placení profesionálové, mají povinnosti vyplývající ze smlouvy. V úvahu je zapotřebí brát i zájmy klubu, což je vždycky na prvním místě. Každý brankář je zaměstnanec klubu a to je první, co musí mít na paměti,“ poznamenává Kouba.

Pavel Vrba o pozici Čecha: „Bez ohledu na aktuální stav je Petr Čech pořád jedničkou pro reprezentaci.“

Také on prožil něco podobného co Petr Čech, i když jsou to dva jinak úplně jiné příběhy. Léta pravidelně chytával v lize i reprezentaci, jenže při zahraničním angažmá ve španělské La Coruni narazil. A také se stal dvojkou.

Se současnou situací se to ale nedá srovnávat. Česko tehdy nebylo v Evropské unii, počet cizinců odjinud byl omezený, a Petr Kouba tak nebyl na stejné startovní čáře jako jeho konkurent. Takže v tomto případě nešlo o sportovní důvody.

„Nejhorší byla ta situace, že jsem neměl stejné podmínky pro soutěž o post brankářské jedničky, to jsem snášel nejhůř,“ přiznává Petr Kouba.

Petr Čech má výhodu, že podobné starosti nemusí řešit. Pokud bude lepší než konkurent, o deset let mladší Belgičan Courtois, může se ještě do branky Chelsea dostat a svou pozici jedničky vybojovat zpátky.

Otázkou je, za jak dlouho dostane šanci o tom kouče Mourinha přesvědčit a co všechno bude schopný a ochotný do té doby akceptovat. I z výrazu tváře na lavičce při prvním soutěžním zápase Chelsea se dalo vyčíst, o jak velkou změnu v kariéře úspěšného gólmana jde.

Petr Čech | Foto: Český rozhlas

Jaroslav Plašil, Marek Augustin Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme