Evropský bankovní úřad varuje před používáním bitcoinů. Navrhuje regulaci

Banky v Evropské unii by neměly nabízet zákazníkům účty v bitcoinech a dalších virtuálních měnách, dokud nevstoupí v platnost regulační ochranná opatření. Doporučuje to Evropský bankovní úřad, který zároveň některá taková opatření navrhl.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

bitcoiny

bitcoiny | Foto: tiskový servis Bitcoin

Evropský bankovní úřad varuje hlavně před praním špinavých peněz a finanční kriminalitou. Nelíbí se mu, že plátci i příjemci mohou zůstávat v anonymitě.

Zvlášť je znepokojen tím, že nad měnou může získat kontrolu skupina takzvaných „minérů", kteří na základě složitého algoritmu těží nové jednotky měny.

Minéři ale také potvrzují transakce s bitcoiny a úřad se obává, že tito lidé tak mají možnost transakce libovolně blokovat. Podle úřadu je proto nutné mít jasná pravidla, aby systém virtuální měny nemohl kdokoli z rozmaru měnit jen proto, že disponuje dostatečným počítačovým výkonem.

Přehrát

00:00 / 00:00

Evropský bankovní úřad varuje před používáním bitcoinů. Více redaktorka Jitka Hanžlová

Úřad například navrhuje, aby burzy s virtuální měnou měly vlastní kapitál. V případě jejich krachu by tak existovaly prostředky, které by zmírnily ztráty klientů. Dalšími z návrhů jsou oddělené nakládání s penězi zákazníků a orgány, které budou za každou virtuální měnu zodpovědné.

Tím by ovšem bitcoin a jeho virtuální svět přišel o část svého kouzla, které pro internetové nadšence má. Jenže má kouzlo také pro zločince. Mnohé státy se obávají, že slouží k financování terorismu.

Na druhé straně ruská centrální banka minulý týden uvedla, že podle ní by bitcoin mohl mít budoucnost. Nicméně i ona by používání virtuálních měn chtěla nejdříve sama regulovat.

Krach virtuálních burz ochladil nadšení

Od roku 2009 tiskne jednotky bitcoinu automaticky síť počítačů podle softwaru, který je nastavený tak, že uvolňuje nové mince stabilním, ale stále pomalejším tempem. A úplně se zastaví, až jich bude 21 milionů.

Tyto jednotky se původně používaly při počítačových hrách, ale postupně o ně rostl zájem a začalo se s nimi obchodovat. Existují už i obchody, ve kterých se za ně dá normálně nakupovat, a některé firmy v nich vyplácí i část mezd svým zaměstnancům.

Bitcoin se obchoduje na speciálních virtuálních burzách, jeho cena velice rychle rostla. Ovšem po krachu dvou takových virtuálních burz nadšení zájemců poněkud ochladlo.

Bitcoin | Foto: Michal Jindra

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme