Afričtí zemědělci se učí využívat mobilní aplikaci, která jim má zajistit vyšší zisky

Mobilní aplikace mFarms pomáhá farmářům v Tamale na severovýchodě Ghany. Zpřístupňuje jim totiž celou síť potenciálních kupujících a prodávajících, díky čemuž je obchodování mnohem rychlejší. Afričtí farmáři si pochvalují, že uživit rodinu pěstováním zeleniny už není tak obtížné jako dřív.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Farmáři z Ghany si novou mobilní aplikaci pochvalují (ilustrační foto)

Farmáři z Ghany si novou mobilní aplikaci pochvalují (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

Bawa Yamusah má v Ghaně malý podnik, který produkuje zeleninu a zrní. Aplikace prý rodinám jeho zaměstnanců pomohla zlepšit životní podmínky.

„Zvýšila se nám sklizeň, díky tomu se dostává víc jídla do našich domovů a navíc mají rodiny příjmy z přebytků. Můžeme zaplatit dětem školné a zajistit rodinám lékařskou pomoc,“ říká Yamusah.

Pěstitelé si kvůli mFarms nemusejí pořizovat chytré telefony, stačí jim internet. Aplikace spojuje farmáře a zájemce o jejich kukuřici, čirok nebo maniok, má ale i jiné funkce.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podrobnosti zjišťovala redaktorka Jekatěrina Tkačenko

Farmy díky ní dostávají informace o správných zemědělských návycích a místech, kde se dají výhodně zakoupit semena nebo hnojivo.

Aplikaci využívají i farmářské organizace, které na mapkách vidí umístění volných skladů. V těch potom ukládají úrodu připravenou k odvozu na trh.

„Těšíme se na den, kdy na pole nebudou muset chodit naši pracovníci, aby získali data. Bude lepší, když nám je budou posílat sami farmáři. Aplikace jim to umožní. Troufnu si říci, že mFarms bude hrát velkou roli v naší činnosti,“ říká vedoucí místní farmářské organizace Aliu Yakubu.

Aplikaci mFarms přinesla do Ghany místní softwarová společnost, kterou podporuje Aliance pro zelenou revoluci v Africe (AGRA). Aliance pomáhá zlepšit přístup farmářů ke kvalitním materiálům, trhu a financím a také za ně lobuje ve vládě.

Mobilní inovace je dostupná v 17 afrických zemích včetně Keni, Mosambiku, Nigérie a Rwandy. Afričtí pěstitelé tak stále efektivněji využívají vlastní zdroje a pomalu se přibližují evropským standardům.


Zvětšit mapu

Jekatěrina Tkačenko Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme