Policie zablokovala účet firmy Travelsun. Klienti by mohli dostat peníze zpět

Zaplatili, ale nikam neodjeli. Asi třicet lidí naletělo nabídce levných zahraničních zájezdů na portálu Travelsun.cz. Policie teď zablokovala účet, kam klienti dovolenkového portálu posílali své peníze. Zajistila na něm desítky tisíc korun. Případ, na který upozornil jako první Český rozhlas, by tak mohl mít pro podvedené šťastný konec.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dovolenkový portál Travelsun.cz

Dovolenkový portál Travelsun.cz | Foto: Matěj Skalický | Zdroj: Český rozhlas

„V souvislosti s tímto případem byla na účtu společnosti zjištěna určitá část přijatých finančních prostředků od poškozených zákazníků,“ potvrdila mluvčí jihočeských policistů Štěpánka Uhlířová.

„Prvním poškozeným byl muž, který se ozval kriminalistům z Českokrumlovska, kteří na účtu společnosti zajistili finanční prostředky ve výši několika desítek tisíc korun,“ dodala mluvčí.

Policie podle ní v současné době ví o třiceti podvedených klientech. Toto číslo však nemusí být konečné. Navíc třeba portál Krachycestovek.cz minulý týden psal až o tisícovce klientů, kteří na účet portálu Travelsun údajně poslali celkem více než šest miliónů korun.

Přehrát

00:00 / 00:00

O naději pro podvedené klienty dovolenkového portálu informovali Filip Titlbach a Vojtěch Koval

Souběžně případ vyšetřují také němečtí policisté. Někdo totiž zkopíroval stránky německé cestovky Greektours a použil je pro fiktivní cestovní kancelář Greeklandreisen. Tu pak inzeroval jako pořadatele levných zájezdů právě portál Travelsun.cz.

„Dostali jsme trestní oznámení na jednoho podnikatele, který měl zkopírovat webovou stránku německé cestovní kanceláře. Zahájili jsme vyšetřování. Víc k němu teď ale říct nemůžu, protože případ ještě není uzavřený,“ řekl už minulý týden vrchní komisař Schramm z krefeldské kriminálky.

Stránky portálu Travelsun jsou už několik dní mimo provoz. Provozovatelem slevového portálu je tuzemská firma Am Basten Ankauf, která byla zapsaná do obchodního rejstříku letos 5. června. Podnikání Travelsunu je napsané na Martina Otáhala, který vinu odmítá a tvrdí, že někdo zneužil jeho jméno. Chce se bránit soudní cestou.

Opatrnost u levných zájezdů je vždy na místě

Situace kolem Travelsunu je v Česku výjimčným případem, protože jde nejspíš o předem připravený podvod. Alespoň to tvrdí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur, která právě na základě stížností klientů na Travelsun upozornila Českou obchodní inspekci a ministerstvo pro místní rozvoj.

Podle tajemnice asociace Kateřiny Petříčkové by lidé při výběru extrémně levných zájezdů měli být opatrní.

„Na sekretariátu naší asociace zaznamenáváme podobné podněty naprosto výjimečně. Domnívám se, že se jedná o zcela ojedinělý případ,“ řekla Petříčková a doplnila:

„Českým klientům při výběru zájezdů můžeme jednoznačně doporučit, aby zejména při výběru zájezdu na internetu dávali dobrý pozor na to, u jakého subjektu zájezdy kupují.“

Tomáš Bystrý, Filip Titlbach, kap, Vojtěch Koval Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme