Protiraketový deštník nechrání všechny Izraelce stejnou měrou, stěžují si beduíni

Špičková technologie umožnila izraelské armádě vybudovat účinný protiraketový štít. Za posledních šest týdnů vypálil Hamás na izraelská města tisíce raket. A ty zabily tři lidi. Jedním z nich byl zemědělský dělník při práci na poli, další raketa pak usmrtila izraelského beduína ve vesnici v poušti Negev. Na rozdíl od jiných měst a obcí v Izraeli totiž protiraketový štít beduínské obce nechrání.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Beduínská vesnice Sirr nedaleko Beer Ševy

Beduínská vesnice Sirr nedaleko Beer Ševy | Foto: Štěpán Macháček | Zdroj: Český rozhlas

„Vidíš ten kopec? Tam je nahoře baterie protiraketového štítu. A vedle tamhle toho sloupu spadla včera jedna raketa, přímo za silnicí," ukazuje z malé plechové stavby Husajn al-Midžejra, předák beduínské obce Sirr kousek od Beer Ševy.

„A tamhle u té haly, to je tak padesát metrů od nás, bouchla další. Kdyby dopadla o kousek blíž, je po nás," dodává Husajn.

Přehrát

00:00 / 00:00

S beduíny v oblasti města Beer Ševa natáčel blízkovýchodní zpravodaj ČRo Štěpán Macháček

Z tenkého plechu jsou postavené všechny domky ve vesnici a jakýkoliv přímý zásah by je roztrhal na kusy.

„Stát našich více než čtyřicet vesnic neuznává, přestože tu byly dřív než Izrael vznikl. Nesmíme stavět trvalé stavby, nemáme tu žádnou infrastrukturu," vysvětluje na prašné cestě mezi plechovými domky Husajn.

„Před dvěma týdny zabila raketa beduína přímo doma. Bylo to ve vesnici Wádí Džirába. Jeho roční dcerka ještě stále leží těžce zrněná v nemocnici. Týden předtím střela těžce zranila dvě beduínské dívky v jiné vesnici," vypočítává ve své kanceláři v Beer Ševě aktivista Fádí Musámara, který vede nevládní Sdružení neuznaných vesnic v Negevské poušti.

„My jsme po prvních zraněních žádali vládu, aby nám poskytla pojízdné kryty. Bylo nám ale jasně řečeno, že naše ochrana nepatří mezi priority izraelských úřadů a že kryty nedostaneme. Že máme při útoku zalehnout na zem a krýt si hlavu. A přitom pojízdné kryty získal kdejaký židovský farmář pro své dělníky na polích," říká Fádí.

Dolet raket Hamásu z pásma Gazy | Foto: Michal Jindra

Neuznání beduínských vesnic izraelskou vládou má fatální důsledek i pro jejich ochranu poskytovanou protiraketovým štítem.

„Štít nezneškodní střely, které míří na neuznané beduínské vesnice. To je známá věc. Naše vesnice v Negevské poušti totiž nejsou zanesené v oficiálních mapách; jako by neexistovaly. A z hlediska armády to tedy znamená, že oblast je prázdná a že se na ni nechávají střely z Gazy dopadnout," vysvětluje aktivista Fádí Musámara.

Tento přístup úřadů podle něj ohrožuje poměrně silnou loajalitu beduínů k izraelskému státu.


Zvětšit mapu

Štěpán Macháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme