Izrael a Hamás na sebe znovu útočí, v Pásmu Gazy je hlášena první oběť

V Pásmu Gazy se znovu bojuje. Radikální palestinské hnutí Hamás s Izraelem na sebe útočí po třídenním klidu zbraní, který skončil dnes ráno. Na palestinské straně už mají nové boje první oběť.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Izraelská armáda po vypršení třídenního příměří znovu letecky zaútočila na Pásmo Gazy. Na území Izraele předtím dopadlo několik raket

Izraelská armáda po vypršení třídenního příměří znovu letecky zaútočila na Pásmo Gazy. Na území Izraele předtím dopadlo několik raket | Zdroj: Reuters

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu nařídil armádě reagovat na nové raketové útoky z Gazy.

Podle svědků bylo v pásmu slyšet silné exploze po nejméně jednom leteckém útoku izraelské armády, která tak odpověděla na ranní ostřelování izraelského území. Zaznamenána byla i palba dělostřelectva.

První rakety začaly dopadat na jih Izraele z Pásma Gazy údajně už kolem půl páté ráno, tedy před vypršením dočasného míru. K jejich vypálení se přihlásil Islámský džihád, což je radikální protiizraelská organizace stejně jako Hamás a i ona byla zapojená do vyjednávání o příměří.

Přehrát

00:00 / 00:00

O pokračujících bojích mezi Izraelem a hnutím Hamás v Pásmu Gazy informoval zpravodaj ČRo v Jeruzalémě Jaromír Marek

V sedm ráno potom mířily střely z Gazy na jihoizraelský Aškelon. Radikální palestinské hnutí Hamás na Izrael vypálilo celkem 33 střel. Některé zlikvidoval protiraketový štít Iron Dome (Železná klenba), některé dopadly do neobydleného území.

Třídenní příměří obě strany víceméně dodržovaly, nebyly ale schopné se dohodnout na jeho prodloužení. Egyptská jednání už navíc nejspíše nepokračují, přestože se ráno objevila informace, že zástupci hnutí Hamás byli i po skončení příměří ochotni jednat dál.

OBRAZEM: Příměří využili Palestinci k návratu domů, mnozí našli jen ruiny

Číst článek

Izraelská média ale informovala, že izraelští vyjednavači Káhiru už opustili. Izrael také prohlásil, že kvůli pokračujícím bojům nebude s Palestinci vyjednávat. Dlouhodobější klid zbraní je tak zatím v nedohlednu.

Přehrát

00:00 / 00:00

O konfliktu v Gaze mluvila analytička telavivského Institutu národních bezpečnostních studií Irena Kalhousová

Při měsíc trvajícím konfliktu už zahynulo téměř 1900 lidí. Izrael hlásí na 70 obětí. Hamás chce dosáhnout zrušení blokády Pásma Gazy, která trvá od roku 2006. Izrael zase požaduje odzbrojení Hamásu a demilitarizaci Gazy. Obě strany prohlašují požadavek té druhé za nepřijatelný.

Hamás vypálil střely na Aškelon | Foto: Český rozhlas

Jaromír Marek, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme