Profesionální výkon, ale i málo vlastního názoru, hodnotili kritici film Gottland

Na jedné straně pozoruhodný filmařský počin, na druhé málo vyhrocený vztah vůči předloze. I taková jsou hodnocení nového českého snímku Gottland. Povídkový film, inspirovaný knihou polského novináře Mariusze Szczygieła, měl včera večer předpremiéru na pražském Nákladovém nádraží Žižkov.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Z filmu Gottland

Z filmu Gottland | Foto: oficiální Facebook filmu Gottland

Film vypráví o českých fenoménech a ikonách. Divákům představuje třeba milenecký vztah Lídy Baarové s nacistickým ministrem Josephem Goebbelsem nebo baťovskou ideu pásové výroby.

Filmaři na snímku začali pracovat téměř okamžitě po vydání české verze knihy a kontaktovali prý i jejího autora Mariusze Szczygieła.

Přehrát

00:00 / 00:00

O reakce na nový film Gottland se zajímali redaktoři Tomáš Pilát a Vojtěch Koval

„Poslali jsme mu koncept, který se mu líbil. On do toho od začátku nechtěl zasahovat, protože měl pocit, že je ta knížka nezpracovatelná,“ poznamenal producent filmu Tomáš Hrubý.

Názor filmových kritiků, které Český rozhlas oslovil, není jednotný. Třeba Milanu Tesařovi chyběla od tvůrců větší filmařská odvaha.

„Na to, jak jsou to mladí tvůrci, tak mi tam chyběl trošičku názor, vyhrocenější vztah vůči předloze,“ uvedl Tesař. „Čekal bych větší vzrušivost v komunikaci s autorem předlohy,“ dodal.

To kritik Ondřej Štindl hodnotli snímek kladně. Tvůrci podle Štindla – i přes své mládí a přes to, že někteří z nich teprve dokončují studia na FAMU – předvedli profesionální výkon a Gottland je pozoruhodným filmařským počinem.

„Asi bych řekl, že to bylo lepší, než jsem čekal, že to bude. Je to pět filmů, z nichž každý má nějaké své přednosti,“ řekl.

Film Gottland dneškem vstupuje do netradiční distribuce. V Praze ho diváci mohou vidět na nákladovém nádraží Žižkov, v dalších městech pak například v továrních halách.

Předpremiéra filmu Gottland na nákladovém nádraží Žižkov | Foto: ČTK

Tomáš Pilát, Vojtěch Koval Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme