Na Chodské slavnosti míří desetitisíce lidí, jsou mezi nimi krajané z Ameriky nebo Zélandu

Na velký svátek folklóru přijíždějí do Domažlic desetitisíce lidí z České republiky i zahraničí. Chodské slavnosti se konají už po šedesáté. Program, během kterého se na pódiích vystřídá přes 500 účinkujících, začal v pátek a potrvá až do dnešního večera.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Chodské slavnosti

Chodské slavnosti | Foto: Jana Kosová

Svým rozsahem jsou Chodské slavnosti největší akcí svého druhu v republice. Každoročně na ně zavítá kolem 80 tisíc lidí.

„Hosté jsou z celé České republiky, ale i z Evropy. Jsou tu hosté ze sousedního Bavorska, těch je asi nejvíc. Pak sem jezdí návštěvníci z Francie, Ameriky nebo Nového Zélandu,“ říká Kamil Jindřich, ředitel Městského kulturního střediska v Domažlicích.

Na hlavní scéně na náměstí u dolní brány se postupně připravují na vystoupení jednotlivé soubory. Vedoucím jednoho z nich - Domažlické dudácké muziky - je Josef Kuneš, který patří mezi účinkující už dvacet let. Ten popisuje, jak se hraje na dudy:

Přehrát

00:00 / 00:00

Na Chodských slavnostech natáčela redaktorka Jana Kosová

„Důležité je načerpat vzduch čerpacím měchem do zásobníku, to je takový kožíšek. Dříve se to dělalo ze psa nebo kozy, dneska se to většinou nahrazuje umělotinou nebo teletinou. A potom musím stejným tlakem tlačit do dvou píšťal – zadní basové a do předničky, kde hraji melodii.“

Vedle postává Národopisný soubor Postřekov. Mezi jeho členy patří i 16letá Natálie Mlezivová, která se folklóru věnuje od malička. Na sobě má nezbytný postřekovský kroj.

„V Postřekově máme švadleny, které kroje šijí. Máme hodně vrstev, a když je teplo, tak se v kroji člověk potí. Naopak když je zima, tak je v něm dobře,“ prozrazuje Natálie.

Chodské slavnosti | Foto: Josef Šmejkal

Z druhé strany, před pódiem, jsou řady laviček na sezení, v tuto chvíli beznadějně obsazené. Za nimi postávají další stovky diváků a mezi nimi Ludmila Maršálková až z Velkých Popovic:

„Líbí se mi návrat k folklóru. Nejsou tady jako na jiných poutích cetky a podobné věci, ale řemeslná výroba.“

U stánku s oblíbenými chodskými koláči stojí dva prodavači, kteří mají plné ruce práce a stále se jim plní fronta. „Koláče jsou nejoblíbenější atrakcí Chodských slavností. Mohu vřele doporučit. Každá pekárna peče přibližně deset tisíc koláčů. Rekordy budou padat,“ odhaduje obsluhující Jaroslav Houdek.

Jana Kosová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme