Heřmanice na Frýdlantsku opět trápí zloději, prý z Polska

Vesnice Heřmanice před nedávnem zřídila domobranu a vlastní obecní policii. Trápily ji nájezdy zlodějů ze sousedního Polska, kteří zneužívají nestřežených hranic.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Heřmanice na Frýdlantsku prošly po čtyřech letech po povodních kompletní obnovou

Heřmanice na Frýdlantsku prošly po čtyřech letech po povodních kompletní obnovou | Foto: Ivana Bernáthová | Zdroj: Český rozhlas

Vilém Funke z Heřmanic věřil, že se situace ve vesnici zlepší. V poslední době ale podle něj zloději začali řádit víc.

„My jsme je načapali, když nám brali poklop. Jenže to byla taková rychlost, že jsem si to ani neuvědomili. Ještě k tomu německé číslo na autě, které prý bylo kradené,“ zmiňuje naštvaný důchodce čerstvou krádež kovových poklopů na kanalizaci.

Vesnice, která se teprve teď vzpamatovala z následků povodní v roce 2010, potřebuje každou korunu a charitu zlodějům dělat nechce. Na zahradě nelze nechat sekačku bez dozoru ani na minutu, stejně jako nářadí.

„Poláci chodili a to se zrušilo po tom převratu,“ dříve dokázali polští pohraničníci, podle Funkeho, řadě zlodějen zabránit.

Podle něj je škoda, že policisté z nedalekého Frýdlantu vesnici pouze projíždějí.

„Jak přijede auto, tak i když je to nějaký smeták, tak má takovou inteligenci, že se schová. Dříve policisté a financové chodili pěšky a nikdo nevěděl, kde se objeví.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Situaci kolem krádeží v Heřmanicích sleduje Ivana Bernátová

Hlídky jsou sice motorizované, ale policisté mají za sebou řadu úspěchů. Nedaleko od Heřmanic například dopadli gang polských zlodějů, kteří vykrádali domy a auta.

„Policie zde provádí hlídky společně s polskou policií a kontrolují riziková místa, kde by mohlo dojít k narušení veřejného pořádku,“ zdůrazňuje policistka Jana Světlá.

Před dvěmi lety začaly navíc po vesnici chodit hlídky místních hasičů. Občas se podařilo nějakého zloděje vyrušit nebo dokonce chytnout. Teď domobrana funguje v trochu jiné podobě.

„Většinou ta domobrana funguje tak, že starší lidé špatně spí a víc vnímají okolí. Když zaznamenají nějaký pohyb a nelíbí se jim to, tak volají a my pak zavoláme policii a řešíme to,“ vysvětluje nezávislý starosta Heřmanic Vladimír Stříbrný.

Heřmaničtí dokonce přijali vyhlášku o zřízení obecní policie. A to přesto, že mají pouhých 230 obyvatel a jsou tak zřejmě nejmenší obcí, která ji má včetně starého terénního vozidla se znakem Heřmanic a obecní policie.

„Máme obecní vozidlo, ale zatím nemáme peníze na strážníka,“ dodává starosta.

Podle něj na zloděje platí, když se terénní vůz projede párkrát za den a noc vesnicí.

Ivana Bernáthová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme