Osobnosti se polévají ledovou vodou, chtějí upozornit na neléčitelnou chorobu

Na internetu se jako lavina šíří takzvané kbelíkové výzvy. České a zahraniční osobnosti i neznámí lidé se polévají ledovou vodou. Do kampaně se už zapojil například americký exprezident George W. Bush, slovenský prezident Andrej Kiska nebo brankář Petr Čech. Za vším je kampaň proti vzácné nemoci zvané ALS, na kterou neexistuje lék.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Internetem se šíří tzv. kbelíková výzva, ice bucket challange. Lidé se nechávají polévat ledovou vodou

Internetem se šíří tzv. kbelíková výzva, ice bucket challange. Lidé se nechávají polévat ledovou vodou | Zdroj: Reuters

Každý člověk prostřednictvím videa vyzve další tři odvážlivce a následně se polije kbelíkem vody s ledem.

Ostatní mají den na splnění úkolu, nebo musejí přispět americké Asociaci pro boj s amyotrofickou laterální sklerózou.

K činu se už odhodlalo mnoho zahraničních i českých osobností. Ledovou vodou se polili například americký exprezident George W. Bush, šéf Microsoftu Bill Gates, sprinter Usain Bolt nebo herec Will Smith.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nemoc ALS popsal redaktor Českého rozhlasu Viktor Daněk

Z českých osobností se zapojili brankář Petr Čech, tenista Tomáš Berdych nebo zpěvačka Lucie Vondráčková. Výzvu už také splnil slovenský prezident Andrej Kiska.

Kampaň chce upozornit na nemoc zvanou amyotrofická laterální skleróza, zkráceně ALS.

Americká asociace pro boj s touto nemocí už díky tomu vybrala v přepočtu 880 milionů korun. V posledních dnech celková suma roste o sto a více milionů korun denně. Dříve se přitom asociaci dařilo vybrat jen zlomek těchto peněz.

ALS postihuje nervová zakončení ve svalech. Postupně ochrnou a člověk zůstane úplně paralyzovaný. Nemocí trpí například slavný britský astrofyzik a matematik Stephen Hawking.

Na internetu se kromě vtipných videí objevila i vážná. V jednom svědectví mladík vzpomíná na svou maminku, která na ALS zemřela.

„Přestanou vám fungovat končetiny i hlasivky. Myslíte stejně jako dříve, ale nemůžete se ani pohnout, ani promluvit. Lidé na vás začnou mluvit pomalu a nahlas, jako byste byli mentálně zaostalí. Je to ponižující. Pak ztratíte schopnost polykat, takže nemůžete jíst a pít. Nakonec začnete mít problém vůbec dýchat,“ popisuje průběh nemoci mladík.

Jinému 26letému mladíkovi před pěti měsíci také diagnostikovali ALS. Podle něj je to strašidelná nemoc.

„Nerad o tom mluvím. Nikdo o tom nerad mluví. Ve Spojených státech má ALS jen asi 30 tisíc lidí. Pro farmaceutické firmy se proto nevyplatí investovat miliardy dolarů do výzkumu. To je poprvé v životě, kdy je ALS konečně v centru pozornosti. Jsem za to strašně vděčný," dodává.

Anna Jadrná, Viktor Daněk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme