NKÚ: Z dotací za 1,4 miliardy platilo ministerstvo zemědělství i masáže

Ministerstvo zemědělství vypisovalo zakázky na propagaci potravin a vína v rozporu se zákonem. Zjistil to Nejvyšší kontrolní úřad. Za šest let resort takto vydal jeden a půl miliardy korun. Přínos těchto investic přitom úřad podle kontrolorů nezjišťoval.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministerstvo zemědělství

Ministerstvo zemědělství | Foto: Filip Jandourek

Nejvyšší kontrolní úřad se zaměřil na kontrolu kampaní na podporu potravin a vína.

Do kampaní značek Klasa, Regionální potravina či Vína z Moravy, vína z Čech načerpalo v letech 2008 až 2013 ministerstvo zemědělství 1,4 miliardy korun formou dotací. Dalšími 500 miliony přispěly na kampaně i Státní zemědělský a intervenční fond (SZIF) a Vinařský fond.

Podle NKÚ byly tyto kampaně i jejich cíle formulovány příliš vágně, a proto není možné zjistit ani jejich dopad či účinnost.

Stejně tak úřad zjistil i nedostatky ve vypisování nadlimitních veřejných zakázek, z nichž velká část byla realizována formou přímého oslovení. Protože se o ně nemohlo ucházet vícero subjektů, lze považovat jejich zadávání za netransparentní a tudíž protizákonné.

Jako problematické hodnotí NKÚ také to, jak Státní zemědělský intervenční fond v letech 2009 – 2013 proplácel faktury za práce, které buď nebyly dokončené, dokonce mnohdy ani neproběhly, případně byly nad rámec uzavřených smluv, nebo vůbec nebyly předmětem dané veřejné zakázky. Celkem šlo o 96,3 milionu korun.

Výsledkem exkurzí žurnalistů na podporu značky Klasa, jejichž součástí byla i návštěva lázní a indická masáž, pak byly například i články, ve kterých nebyla o značce ani zmínka. Za exkurze přitom bylo zaplaceno 171 tisíc korun.

„Nejvyšší kontrolní úřad v rámci této kontroly podal příslušným finančním úřadům oznámení o porušení rozpočtové kázně ve výši téměř 565 milionů korun,“ dodává mluvčí NKÚ Olga Málková.

Marína Dvořáková, Vojtěch Koval Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme