Sídliště na Kovářské ulici ve Varnsdorfu zamořily štěnice. Hygienici jdou do boje

Byty na sídlišti v Kovářské ulici ve Varnsdorfu na Děčínsku jsou plné štěnic. Už v minulosti se tam sice objevily, tentokrát je jich podle tamních obyvatel plné sídliště. Lidé z této vyloučené lokality vyhazují nábytek i oblečení. Jestli se štěnic zbaví, ale jisté není. Celou situaci prověří hygienici.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lidé ze sídliště na Kovářské ulici vyhazují vybavení bytů do kontejneru

Lidé ze sídliště na Kovářské ulici vyhazují vybavení bytů do kontejneru | Foto: Tomáš Mařas | Zdroj: Český rozhlas

„Je tady plno štěnic,“ popisuje stávající situaci na sídlišti v Kovářské ulici Helena Stankovičová, která tam bydlí.

„Všichni lidi vyhazují nábytek, někteří ho mají úplně nový. Majitelé dali akorát kontejnery a tím to zhaslo. Některé kontejnery už odvezli, tohle jsou už další. Čekáme, až je odvezou a přivezou další. To je pořád dokola. Celé sídliště je zamořené štěnicemi."

Přehrát

00:00 / 00:00

Sídliště prošel s mikrofonem Tomáš Mařas

V některých bytech jsou na zemi vidět mrtvé štěnice.

„Koupila si sprej a já ho měla teď v ruce. Ona to tu nastříkala. Vidíte je na zemi, jak jsou velké. Ta už nemá ani svoji vlastní kůži, jsou poštípaní."

Ruce poseté štípanci od štěnic má i Marie Hučková, další z obyvatel sídliště.

„Po těch štípancích zůstávají fleky. V tomto roce to mám počtvrté. Byt mám teď zcela prázdný. Platím nájem 12,5 tisíce za jedna plus jedna."

Štípance na ruce Marie Hučkové | Foto: Tomáš Mařas

Majitel několika desítek bytů byl ve své kanceláři. Ze začátku situaci komentovat nechtěl. Pavel Němec, majitel přibližně 40 bytů na varnsdorfském sídlišti nakonec k celé situaci promluvil.

Problematické sklepy

Se štěnicemi se sídliště potýkalo několikrát, v takové míře jako nyní je to poprvé. Podle něj jsou za tím návyky sociálně slabých, kteří na sídlišti bydlí.

„Hlavním zdrojem byly sklepy, kde odkládali starý nábytek a udělalo se tam semeniště. Každá třetí pražská ubytovna má štěnice a každé romské sídliště má štěnice,“ říká Němec.

„To je problém této komunity. Deratizace se dělá průběžně a neustále. To ale nestačí, protože paneláky jsou celé promořené. Kupuji měsíčně přípravky za sedm tisíc," dodává.

Štěnice | Foto: European Science Foundation

Jan Pražák, druhý majitel několika desítek bytů na sídlišti, nebyl k zastižení, po telefonu se k situaci vyjadřovat nechtěl.

Pavel Němec se hájí tím, že dezinsekce celého sídliště je nemožná.

„Ti lidé tam nesmí být, musí se to zavřít. Ta rodina musí pryč a 48 hodin by do toho bytu nikdo nesměl. Kam ty lidi půjdou?"

Jenže podle ředitele Krajské hygienické stanice v Ústí nad Labem Josefa Trmala vlastníci bytů plošný zásah proto štěnicím udělat musejí.

Hygienici teď pojedou sídliště zkontrolovat. Podle krajské hygieny v Ústí nad Labem by celoplošnou dezinsekci odbornou firmou měli zajistit majitelé bytů.

Situaci na sídlišti prověří krajská hygiena a v případě potřeby dohodnou s majiteli bytů další postup.


Zvětšit mapu

Tomáš Mařas Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme