Tři neonacisté vraždili v Německu kvůli selhání úřadů, tvrdí vyšetřovací komise

Německé bezpečnostní složky fatálně selhaly v boji s pravicovými extremisty. K takovému závěru došla zpráva vyšetřovací komise, kterou její členové představili dopoledne v durynském zemském sněmu. Trojice neonacistů více než deset let vraždila, organizovala bombové útoky a přepadávala banky, aniž by o nich vyšetřovatelé věděli.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Z mnichovského procesu s neonacistkou Beate Zschäpeovou

Z mnichovského procesu s neonacistkou Beate Zschäpeovou | Foto: Klára Stejskalová

Nedůslednost vyšetřovatelů vzbuzuje podezření na cílenou sabotáž, stojí ve zprávě, která má 1800 stran.

Fatální selhání úřadů je podle svazku kombinací přetížení a nedostatku vyšetřovatelů. Vyšetřovatelé tedy měli příliš mnoho práce a navíc dvě složky, a to kriminální policie a domácí rozvědka, nespolupracovaly dostatečně.

Přehrát

00:00 / 00:00

Situaci sleduje v Německu zahraniční zpravodaj Českého rozhlasu Pavel Polák

Nepředávaly si klíčové důkazy, které mohly vyšetřovatele přivést na správnou stopu. Mezi oběma složkami podle zprávy vládla konkurence, a proto si nechávaly informace pro sebe.

„Vyšetřovací komise durynského zemského sněmu vyslechla řadu svědků, pročetla tisíce a tisíce stran z vyšetřovacího spisu a závěr potvrzuje to, o čem se v Německu spekulovalo už mnoho měsíců. Stát zkrátka fatálně selhal,“ popisuje zahraniční zpravodaj Českého rozhlasu v Německu Pavel Polák.

Vraždění, loupení a bombové útoky

Skupina si říkala Nacionálně-socialistické podzemí a jejími členy byli Uwe Mundlos, Uwe Böhnhardt a Beate Zschäpeová.

Od konce 90. let naplánovali několik bombových útoků v Kolíně nad Rýnem, Norimberku a Jeně. Mají na svědomí také devět rasově motivovaných vražd. Zabili osm Turků a jednoho Řeka. Zastřelili také jednu policistku ve službě.

Kromě toho přepadávali banky, aby mohli z uloupených peněz financovat své aktivity. Přišlo se na ně náhodou, když se v roce 2011 po přepadení banky nepovedlo dvěma mužům beze stopy zmizet.

Mundlos a Böhnhardt se v obklíčení zastřelili. Policisté u nich poté našli důkazy, které odhalily všechny jejich útoky a vraždy. Beate Zschäpeová, která přežila, je v současnosti před soudem.

Jedna z obětí bombového útoku v Kolíně, která byla vážně zraněna, už zažalovala spolkovou zemi Durynsko o vyplacení bolestného, protože policie a domácí tajná služba zanedbaly své povinnosti a nedokázaly ochránit občany před pravicovými extremisty.

Pavel Polák, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme