Na dudácký festival do Strakonic se sjíždějí stovky dudáků z mnoha zemí

Víte, jak zní dudy ve vážné nebo třeba rockové hudbě? Slyšet to můžete na Mezinárodním dudáckém festivalu, který dnes začíná ve Strakonicích. Jeho součástí je i největší výstava dud u nás, kde si lidé prohlédnou třeba předchůdce tohoto nástroje ze středověku - zvířecí žaludek s tyčkou.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mezinárodní dudácký festival ve Strakonicích

Mezinárodní dudácký festival ve Strakonicích | Foto: Miroslav Duschek

Dudácká hudba bude znít po čtyři dny křížem krážem po celých Strakonicích. Jedním z dudáků, který každoročně na festival míří, je Jiří Letovský. „Jezdím sem deset nebo dvanáct let,“ zamýšlí se.

Říká se, že nejlépe zní dudy, které jsou ze psa. Co je na tom podle něj pravdy? „Já mám dudy potažené kozou, ale myslím si, že mi zní také docela dobře,“ usmívá se Letovský.

Na Dudácký festival se sjíždí 1300 dudáků z celého světa – ze Skotska, Řecka nebo třeba Bulharska. A ředitelka festivalu Eva Dresslerová zve na kasací, to je totiž mezi diváky nejoblíbenější.

„Spočívá v tom, že zástupce dudáků žádá pana starostu, aby jim povolil slavnost ve městě udělat. Dává jim po dobu festivalu město do užívání,“ vysvětluje Dresslerová.

Zahajovací kasací začíná v půl deváté večer, ale už v 15 hodin bude před letním kinem slavnostně odhalena busta zakladatele festivalu Josefa Režného. Dudácký festival trvá až do neděle.

Romana Lehmannová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme