Do boje proti islámskému terorismu půjdeme s kýmkoli, vyzývá Sýrie

Sýrie je podle ministra zahraničí připravená spolupracovat v boji proti islámskému terorismu se kterýmkoliv státem, a to včetně zemí, které podporovaly povstání proti Asadovu režimu, jako jsou Spojené státy, Velká Británie nebo Saúdská Arábie. Německo obratem takovou spolupráci odmítlo. Nedlouho před syrskou výzvou naznačily USA možnost amerického zásahu proti Islámskému státu i na území Sýrie.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Syrský prezident Bašár Asad

Syrský prezident Bašár Asad | Zdroj: ČTK

„Příští dny ukážou, nakolik myslí regionální a mezinárodní hráči svůj úmysl bojovat proti terorismu vážně a zda budou skutečně naplňovat případnou deklaraci Rady bezpečnosti OSN. Prozatím takový seriózní přístup postrádáme," řekl syrský ministr zahraničí Valíd Muallim.

Vláda Bašára Asada, která reprezentuje odnož šíitských muslimů – alavitů, zaznamenává v boji proti Islámskému státu, hlásícímu se k většinovému sunitskému proudu islámu, velké ztráty.

Aktuálně přišla o poslední základnu na severovýchodě země. Pád vojenského letiště Tabka oslavovali bojovníci Islámského státu v ulicích svého hlavního města Rakky. V bojích o letiště padly stovky syrských vojáků i ozbrojenců Islámského státu.

Přehrát

00:00 / 00:00

O boji proti Islámskému státu mluvil na Radiožurnálu Josef Kraus, politolog z FSS Masarykovy univerzity v Brně, odborník na Střední východ a terorismus

„Ochota Asadova režimu spolupracovat se Západem v boji proti islámským radikálům je zjevná, speciálně v momentě, kdy se mu vojensky ne úplně dobře daří,“ říká politolog a odborník na Střední východ a terorismus Josef Kraus z Masarykovy univerzity v Brně.

„Na druhou stranu je třeba podotknout, že syrský režim by byl spolupráci nakloněn i dříve. Primární změna nastala v přístupu USA vůči tomuto konfliktu. Američané doposud podporovali spíše protiasadovskou opozici, nyní se ale ukazuje, že to nebyl úplně nejšťastnější tah,“ doplňuje.

Původní opozice proti autoritativnímu režimu se podle Krause v podstatě změnila ve skrumáž náboženských radikálů, kteří destabilizují celý region. Změna prý proto nyní přichází spíše z americké pozice, syrská je stále stejná.

Také Irák vyzval k mezinárodní akci proti bojovníkům z radikální organizace Islámský stát v regionu. Podle svědků v červnu radikálové zabili 670 vězňů v Mosulu. V Nigérii pak islamistická skupina Boko Haram vyhlásila islámský chalífát.

Štěpán Macháček, Veronika Sedláčková, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme