Z kyjevského Majdanu zmizely poslední barikády, připomene je nové muzeum

Kyjevský Majdan je definitivně bez barikád. Ostrůvky aktivistů v provizorních táborech zůstaly už jen v okolních ulicích, zbytek město uklidilo. Náměstí Nezávislosti v centru ukrajinské metropole se nedávno stalo dějištěm masových protestů proti režimu Viktora Janukovyče. Ten sice padl - i za cenu více než stovky obětí na životech. Ukrajinci teď ale řeší citlivou otázku, co vlastně dál budou s Majdanem dělat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Náměstí nezávislosti v Kyjevě. Takzvaný Majdan

Náměstí nezávislosti v Kyjevě. Takzvaný Majdan | Foto: Pavel Novák | Zdroj: Český rozhlas

Paní Tamara ještě neslyšela o plánech města, vytvořit muzeum Majdanu, kde by našly svoje místo všechny artefakty z náměstí, které dokumentují události posledních měsíců. Tamaře by stačil památník všem lidem, kteří tady, podle ní úplně zbytečně, zemřeli.

Tamara sice žije nedaleko od Náměstí Nezávislosti, samotné několikaměsíční protesty ale strávila mimo Kyjev.

Zato Denis tu byl už v listopadu 2013, kdy protesty začínaly, vzpomíná si, že tehdy silně pršelo. Jeho deštník by se mohl stát jedním z exponátů v chystaném muzeu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž na kyjevském Majdanu natočil zpravodaj Vojtěch Berger

Denis by chtěl, aby na náměstí vyrostl nějaký památník obětem Majdanu. Nemusí to být prý nic velkého. Hlavní je uctít si památku mrtvých.

A i když protesty původně směřovaly proti bývalému ukrajinskému prezidentovi Viktoru Janukovyčovi, dnes se na Majdanu nadává, a to nahlas, hlavně na ruského prezidenta Vladimira Putina.

Důvody jsou jasné - ruská anexe Krymu a konflikt s proruskými rebely na východě Ukrajiny.

Ministři zahraničí 4 zemí se v Berlíně pokusí zmírnit napětí na Ukrajině

Číst článek

Viktor je další mladík, který byl u protestů na náměstí od samého začátku. Život jde dál, a barikády podle něj z náměstí musely zmizet. Jde o to zachovat odkaz Majdanu jako místa, kam lidé můžou přijít vyjádřit svůj nesouhlas s vládní mocí.

Město Kyjev v čele s primátorem Vitalijem Kličkem se rozhodlo, že vytvoří samostatné muzeum, které se bude událostem na Majdanu věnovat.

Hledá se pro něj vhodné místo, nejspíš někde poblíž. Podle posledních informací by se součástí expozice měl stát i kovový vánoční strom, který v zimě při demonstracích lidé oblepili vlajkami a plakáty a tento týden ho město nechalo z Majdanu odvézt.

Vojtěch Berger Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme