Ukrajina slaví Den nezávislosti. Na Majdanu bude vojenská přehlídka

Centrem Kyjeva dnes projde mohutná vojenská přehlídka. Bude to po delší době poprvé - Ukrajina si připomíná Den nezávislosti. V éře bývalého prezidenta Viktora Janukovyče, kterého v únoru sesadily masové protesty, se přehlídky nekonaly. Podle řady Ukrajinců by to tak mělo zůstat i nadále. Ukrajinská armáda ale na východě země bojuje s proruskými separatisty a přehlídka má ukázat odvahu a jednotu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kyjevský Majdan v přípravách na nedělní přehlídku

Kyjevský Majdan v přípravách na nedělní přehlídku | Foto: Vojtěch Berger

„Přehlídka je dobrá věc, když máte silnou zemi. Ukrajina je ale slabá,“ nebere si servítky Oksana, která sleduje generálku celé přehlídky na kyjevském náměstí Nezávislosti.

Po majdanu, kde před několika měsíci zemřely při protivládních demonstracích desítky lidí, dnes projdou zástupy vojáků včetně těch, kteří se vrátili z bojů na východě.

„Až moc se to podobá přehlídkám na Rudém náměstí v Moskvě,“ říká Oksana a dodává, že když je národu špatně, uspořádá se vojenská přehlídka, a vzdychá se, jaká je to krása.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na kyjevském náměstí Nezávislosti natáčel generálku vojenské přehlídky zpravodaj ČRo Vojtěch Berger

Za tyto názory je Oksana přímo kandidátkou na nežádoucí osobu.

Ukrajina prožívá velkou vlnu vlastenectví a zpochybňovat postup armády na východě není zrovna v módě.

Ale Oksana se svým názorem není sama.

„Bylo by lepší, kdyby tu techniku a sílu ukázali v bojích na východě, tam jim dost chybí,“ myslí si další divák.

Ukrajinská armáda se v poslední době hodně spoléhá na dobrovolníky, kteří jí pomáhají vykrývat výpadky v zásobování od státu, ať už léky, nebo neprůstřelnými vestami.

Kyjevský Majdan v přípravách na nedělní přehlídku | Foto: Vojtěch Berger

Na generálku na majdan přišla i taneční třída. Malé děti se slunečnicemi v rukou zkoušely svoje vystoupení pod přísným dohledem učitelky.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Kyjevě akce ke Dni nezávislosti sleduje zvláštní zpravodaj ČRo Martin Dorazín

„Až přejdou přes náměstí vojáci, bude následovat taková Óda na Ukrajinu, a protože budoucností naší země jsou děti, je úplně přirozené, že právě ony přehlídku uzavřou,“ vysvětluje učitelka, jejíž taneční kolektiv prý funguje už 30 let a s vojenskými přehlídkami má bohaté zkušenosti.

V Doněcku a Luhansku se žádné oslavy Dne nezávislosti konat nebudou. Separatisté Ukrajinu neuznávají a chtěli by se spíš připojit k Rusku. „Proslýchá se nicméně, že by chtěli v Doněcku uspořádat pochod válečných zajatců. Je to takové hanobení zajatých Ukrajinců,“ dodal zvláštní zpravodaj ČRo Martin Dorazín.

Martin Dorazín, Vojtěch Berger, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme