Porošenko: Krveprolití na východě zastaví jen efektivní kontroly na hranici s Ruskem

Ukrajinská krize se podle Vladimira Putina nedá vyřešit další eskalací napětí. Ruský prezident to řekl krátce po začátku svého setkání s ukrajinským protějškem Petrem Porošenkem. Oba prezidenti se sešli teprve podruhé, tentokrát v běloruském Minsku.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jednání se účastní i prezidenti Běloruska Alexandr Lukašenko a Kazachstánu Nursultan Nazarbajev a také šéfka evropské diplomacie Catherine Ashtonová.

Hned na začátku vystoupil organizátor celého setkání Alexandr Lukašenko, který sám uznal, že se žádný velký průlom nedá od schůzky očekávat.

Přehrát

00:00 / 00:00

O minské schůzce mluvil přímo z běloruské metropole zpravodaj České televize Miroslav Karas

Ruský prezident Putin apeloval na Porošenka, aby nerozšiřoval zásahy proti separatistům. Varoval také, že pokud Ukrajina podepíše obchodní dohodu s Evropskou unií, Moskva zavede proti Kyjevu odvetná opatření ekonomického charakteru.

Putin rovněž mluvil o zákazu dovozu evropského zboží do Ruska. Varoval před tím, aby se evropské potraviny určené pro ruský trh označovaly jako ukrajinské. Rusko by tak podle Putina přišlo o 100 miliard rublů, tedy v přepočtu 60 miliard korun, a zvážilo by odvetné kroky.

Jako poslední vystoupil ukrajinský prezident Petro Porošenko, podle nějž se krveprolití na východě Ukrajiny dá zastavit jen zavedením efektivních kontrol na hranici s Ruskem. Zároveň vyzval Rusko, aby zamezilo dodávkám zbraní pro ukrajinské separatisty.

Šéfku evropské diplomacie Catherine Ashtonovou prezident Porošenko ujistil, že parlament do konce září ratifikuje asociační dohodu s Evropskou unií.

Ukrajina zadržela na svém území ruské vojáky. Byli tam omylem, tvrdí zdroj z Moskvy

Číst článek

Prezidenti Ukrajiny a Ruska zasedli k jednacímu stolu v den, kdy Kyjev doložil přítomnost ruských výsadkářů na ukrajinském území. Moskva uvedla, že ruští vojáci překročili ukrajinské hranice omylem.

Podle zpravodaje České televize v Minsku Miroslava Karase je minské setkání velmi důležité i přesto, že zřejmě nepřinese nic nového, protože si obě strany stále trvají na svém:

„Průlomové je v tom, že se oba prezidenti vidí, že v té vyhrocené a dramatické situaci na jihovýchodě Ukrajiny spolu mohou hovořit. Že si může Porošenko říct, že nechce stáhnout vojáky z jihovýchodu Ukrajiny, že bude pokračovat ve vojenské operaci a že trvá na složení zbraní.“

„A Putin bude trvat na tom, že ruští vojáci nepřekračují hranici, že nebojují na Ukrajině, že Rusko nevyzbrojuje separatisty. A tak jak dnes řekl Putin v Minsku, trvá i na tom, že rozhovorů by se měli účastnit i separatisté, což Kyjev jednoznačně odmítá a nechce se separatisty jednat.“

Helena Berková, mta, Zdeněk Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme