Na Moravě se množí případy otrav houbami. Můžou být i smrtelné

V houbařské sezóně narůstá počet otrav jedovatými nebo špatně upravenými houbami. Nemocnice na jihovýchodní Moravě přijaly za poslední týden sedm přiotrávených lidí. Do košíku často přihodí smrtelně jedovatou muchomůrku zelenou. Nebezpečné jsou ale i nedostatečně povařené václavky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Houby

Houby | Foto: Jan Žíla

Muchomůrku zelenou snědl i Jaromír Šallé. Prvním nevolnostem, které se dostavily za dva dny, nejdříve nevěnoval pozornost.

„Viděl jsem různě rozmazaně, pomalu černobíle, smazávaly se mi i ušní vjemy. V nemocnici už mě kamarád nosil na zádech, tam jsem úplně zkolaboval. Poslední, co si pamatuju, byl výkřik sestry: On nám odchází,“ popsal svůj stav po požití jedovaté houby.

Po něm následovala dlouhá léčba a dieta. Jaromír Šallé si přesto nese následky. Má zvětšená játra a na nich svalová zauzlení.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na otravu houbami i následky se ptal Roman Verner

Kvůli tomu, že zaměnil muchomůrku zelenou za holubinky, málem zemřel i dvaasedmdesátiletý muž z Valašska.

„Selhání jater, ledvin. Když přijel na JIPku, udržovali jsme centrální žilní tlak tolika infuzemi, aby byly dobře prokrvené ledviny, aby se jed mohl dostat ven,“ řekl o případu primář interního oddělení Vlastimil Koziel, který muže přijal na jednotce intenzivní péče vsetínské nemocnice.

Na záchranu života museli lékaři shánět řadu preparátů po celé republice. Pacientovi pomohlo, že zbytek houby nevyhodil. „Díky tomu, že jsme našli tu houbu, tak se udělala diagnóza.“ Vlastimil Koziel dodal, že zatím neví, co otrava udělá do budoucna se stavem muže. Podle něj se z toho ale pravděpodobně dostane.

Nebezpečné mohou být člověku i václavky, pokud nejsou správně připravené.

„Václavky se musí třicet minut povařit, jinak v nich zůstane jedovatá látka,“ vysvětlila lékařka z jižní Moravy. S otravou těmito houbami má vlastní zkušenosti. „Během těch třiceti minut jsem to neustále ochutnávala, protože jsem měla hlad. V podstatě to trvalo týden, kdy jsem se nemohla najíst, napít ani na nic podívat. A je teda fakt, že václavky nemůžu jíst doteď.“

Ve vsetínské nemocnici za poslední týden přijali sedm přiotrávených lidí, ve Zlíně měli dva případy.

Roman Verner Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme