Výročí nezávislosti Ukrajiny si připomněli i lidé v Praze

Výročí obnovení nezávislosti Ukrajiny si dnes připomínali i lidé v Praze. Centrem města jich v průvodu prošlo několik desítek. Nechyběly květiny, modrožluté vlajky ani národní kroje.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ukrajinci si připomínají výročí nezávislosti své země i v Praze

Ukrajinci si připomínají výročí nezávislosti své země i v Praze | Foto: Eva Rajlichová

„Přišli jsme podpořit svoji zemi, protože jak říkám: moje srdce je tady, ale duše je na Ukrajině,“ říká Ivana, rodačka z Donbasu. Do průvodu přišla i se svým malým synem.

Průvod vyšel od kostela sv. Klimenta přes Karlův most až na náměstí Kinských k pomníku básníka a malíře Tarase Ševčenka. Tam lidé uctili minutou ticha všechny ukrajinské oběti, které zahynuly v posledních měsících i v historii.

Účastníci průvodu nesli uprostřed deset metrů dlouhou ukrajinskou vlajku, zpívali ukrajinskou hymnu a provolávali ‚sláva Ukrajině, hrdinům sláva‘. Oslavy výročí nezávislosti zakončilo setkání na Václavském náměstí.

Nejhorší krize od roku 1991

Dnešním shromážděním chtěli upozornit na nabytí nezávislosti země po rozpadu Sovětského svazu v roce 1991 a zároveň na současnou krizi a ozbrojený konflikt ve vlasti.

Proruští separatisté v Doněcku nutili pochodovat desítky válečných zajatců

Číst článek

Od konce 20. let Ukrajinu těžce postihovala násilná sovětská kolektivizace, následoval velký hladomor a zničení ukrajinské elity, další úder zasadila 2. světová válka. Po jejím skončení se Ukrajina ocitla znovu jako svazová republika v SSSR.

Boje mezi ukrajinskou armádou a proruskými separatisty vypukly na východě Ukrajiny 6. dubna. Od počátku konfliktu zahynulo podle odhadů přes 2100 lidí, z toho více než polovina byli civilisté.

Podle OSN žije v oblastech zmítaných boji 3,9 milionu lidí, z domovů boje vyhnaly na 156 tisíc lidí a dalších přes 188 tisíc lidí uteklo do Ruska. Ukrajina podle znalců prožívá snad nejhorší krizi od roku 1991.

Ukrajinci si připomínají výročí nezávislosti své země i v Praze | Foto: Eva Rajlichová

ČTK, Eva Rajlichová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme